Një ekspert pohon se nuk jemi larg testimit klinik të barnave të zhvilluara nga inteligjenca artificiale

Një ekspert pohon se nuk jemi larg testimit klinik të barnave të zhvilluara nga inteligjenca artificiale

Disa njerëz do ta kuptojnë fuqinë dhe forcën e inteligjencës artificiale kur kjo teknologji të zhvillojë kura për disa nga sëmundjet e rënda të sotme, pohon një ekspert i inteligjencës artificiale.

Inteligjenca artificiale ka potencialin të ndryshojë ndjeshëm jetën tonë. Ndikimi i tij mund të jetë i ndryshëm dhe, natyrisht, jo gjithmonë pozitiv. Por së shpejti, pra në pak vite, njerëzit mund të ndjenin përfitimet e mëdha të kësaj teknologjie, e cila mund të ndikojë drejtpërdrejt në jetën e tyre dhe të njerëzve të tyre të dashur. Do të jenë kohë të pabesueshme, komentoi së fundmi drejtori ekzekutiv i departamentit të zhvillimit të inteligjencës artificiale të “Google”, “DeepMind”, Demis Hassabis për periudhën e ardhshme, e cila do të ndikohet shumë nga inteligjenca artificiale.

Ai është i bindur se kjo teknologji do të jetë përgjegjëse për zhvillimin e barnave që mund të përmirësojnë ndjeshëm shëndetin e njeriut, e ndoshta edhe të kurojnë disa sëmundje aktualisht të pashërueshme. Sipas tij, një skenar i tillë nuk është edhe aq larg dhe ai pret që pas disa vitesh të fillojnë provat e para klinike të barnave të zhvilluara me ndihmën e inteligjencës artificiale. Mendoj se jemi shumë afër, tha ai në një podcast të New York Times kur u pyet se “kur inteligjenca artificiale do të jetë në gjendje të ndihmojë në zhvillimin e ilaçeve për të trajtuar sëmundje si Alzheimer ose kancer”.

 

 

 

Unë do të thosha se jemi disa vjet larg nga ilaçi i parë i vërtetë i zhvilluar nga AI për një sëmundje të madhe, sëmundje kardiovaskulare, kancer”, theksoi Hassabis në podcast. Ky ekspert i AI thotë se ata kanë nënshkruar kontrata të mëdha me kompanitë kryesore farmaceutike që lidhen me programet e barnave. Pasi të provohet se ilaçe të tilla janë efektive, njerëzit do të kuptojnë përfitimet e kësaj teknologjie dhe mënyrat në të cilat ajo mund të ndikojë pozitivisht në jetën tonë.

Natyrisht, nga testet klinike te barnat specifike do të duhet shumë kohë dhe pyetja është nëse testet do të rezultojnë të suksesshme, por potenciali i barnave të tilla është jashtëzakonisht i madh dhe inteligjenca artificiale mund të provojë të jetë një farmacist i shkëlqyer dhe gjeni ilaçe për disa sëmundje me të cilat njerëzit kanë luftuar prej vitesh pa shumë sukses.

Ajo që patjetër duhet t’i kushtohet vëmendje kur zhvillohen medikamente me ndihmën e inteligjencës artificiale është mënyra se si është trajnuar kjo teknologji. Duhet të testohet në të dhëna dhe informacione të ndryshme për të qenë sa më i suksesshëm. Përveç zhvillimit të barnave, inteligjenca artificiale mund të përdoret në mënyrë të konsiderueshme në kujdesin shëndetësor në përgjithësi – për të analizuar rezultatet e testeve të marra, si një këshilltar i personalizuar për pacientët, asistent i mjekëve, etj. Diçka e tillë nuk do të ndodhë brenda natës, por zhvillimi i kësaj teknologjie po ecën me ritme të shpejta, ndaj shpresojmë që të mos jemi shumë larg momentit kur teknologjia mund të përmirësojë ndjeshëm sistemin shëndetësor dhe të na lejojë të jetojmë më shëndetshëm dhe jetë më të gjatë.

 

LEXO EDHE:

Back to top button