Një fis i largët brazilian morën internetin dhe u bënë të varur nga p*rnografia

Një fis i largët brazilian morën internetin dhe u bënë të varur nga p*rnografia

Futja e internetit kishte pasoja të papritura për një fis të largët brazilian. Adoleshentët e këtij fisi janë të lidhur me pornografinë për muaj të tërë pasi fituan akses në internet me shpejtësi të lartë përmes Starlink të Elon Musk. Njerëzit indigjenë Marubo, të cilët kanë ekzistuar për qindra vjet në kasolle të vogla përgjatë lumit Itui në Amazon, u lidhën me rrjetin satelitor të miliarderit shtatorin e kaluar.

Komuniteti e përqafoi teknologjinë, duke u mahnitur me aftësinë e saj për të shpëtuar jetë duke telefonuar 911 kur kafshohet nga një gjarpër helmues, si dhe aftësia për të qëndruar në kontakt me të afërmit që jetojnë larg. Por pasi një grup burrash mbërritën në kamp me antena të lidhura në shpinë për të lidhur fisin e largët prej 2000 njerëzve me internetin, pati disa pasoja më pak të dëshirueshme.

Kritikët paralajmërojnë se anëtarët e fisit janë bërë “dembelë”, duke qëndruar gjatë gjithë ditës të ngjitur pas telefonave të tyre për të bërë thashetheme në WhatsApp ose për të biseduar me të huajt në Instagram. Tashmë ka raporte për të rinj që përfshihen në sjellje seksuale agresive pasi u ekspozuan ndaj pornografisë, tha për New York Times Alfredo Marubo, udhëheqës i shoqatës së fshatit Marubo.

Të rinjtë e rritur në një kulturë ku puthja në publik konsiderohet skandaloze ndajnë video eksplicite me njëri-tjetrin në biseda në grup, tha ai, duke shtuar: “Ne shqetësohemi se të rinjtë do të duan ta provojnë atë.”

Alfredo paralajmëroi gjithashtu se anëtarët e fisit ndaluan së foluri me familjet e tyre pasi fituan akses në internet.

Plaku fisnor Tsainama Marubo, 73 vjeç, tha se të gjithë “ishin të lumtur” kur mbërriti interneti, por “tani gjërat janë përkeqësuar”.

“Të rinjtë janë bërë dembelë për shkak të internetit”, tha ajo, duke shtuar: “Ata po mësojnë zakonet e njerëzve të bardhë”.

Kaipa Marubo, baba i tre fëmijëve, tha se ishte i shqetësuar për fëmijët e tij që luanin video lojëra të dhunshme, nga frika se ata mund të imitonin personazhet e lojërave të dhunshme.

Një lider tjetër, Enoch Marubo, 40 vjeç, tha se fisi kishte filluar të kufizonte orët që anëtarët mund të hynin në internet sepse prezantimi i tij “kishte ndryshuar rutinën aq shumë sa ishte e dëmshme”.

Anëtarët mund të shfletojnë internetin për dy orë në mëngjes dhe pesë orë pasdite dhe gjatë gjithë ditës të dielave.

“Në fshat, nëse nuk gjuan, peshk e mbjell, nuk do të hash”, tha Enoke.

Enoch punoi me aktivisten braziliane Flora Dutra për të sjellë internetin në fis. Ata kontaktuan filantropisten amerikane Alison Reno, e cila thuhet se i dhuroi 20 njësi Starlink fisit Marubo.

Starlink i Musk zotëron rreth 60 për qind të rreth 7500 satelitëve që rrotullohen rreth Tokës dhe ka ndihmuar në krijimin e lidhjes me disa nga vendet më të kërkuara në botë.

Teknologjia e tij u bë e disponueshme për herë të parë në Brazil në vitin 2022, por vetëm vitin e kaluar ajo arriti në zona më të largëta të Amazonës.

Rajoni ishte kufiri përfundimtar i një përplasjeje qytetërimesh që filloi në 1492, kur evropianët filluan të mbërrinin masivisht në Amerikë, duke pushtuar popujt vendas me forcë dhe duke i pushtuar ata me teknologji si shpata metalike.

Falë bimësisë së tij të dendur dhe madhësisë së madhe, pylli më i madh i shiut në botë mbeti i shkëputur nga ky proces derisa lulëzoi në fund të shekullit të 19-të.

Por në dekadat e fundit, për shkak të bollëkut të mallrave të ndryshme, në radhë të parë të naftës, lëndës drusore dhe tokës për bagëti, vihet re se gjithnjë e më shumë fise të izoluara vijnë në kontakt, disa me dëshirë, disa pa dëshirë, me botën e jashtme. Kjo u solli atyre përfitimet e modernitetit, si interneti dhe mjekësia perëndimore.

Por disa vuanin nga sëmundje të reja ndaj të cilave nuk kishin imunitet, si dhe nga alkoolizmi, racizmi, shfrytëzimi seksual, skllavëria dhe masakrat.

Rezultati është se kulturat tradicionale në të gjithë Amazonën tani po gëlltiten nga materializmi perëndimor.

LEXO EDHE:

Back to top button