Një grua e epokës së bakrit i mbijetoi dy operacioneve në kokë 4500 vjet më parë

Mijëra vjet më parë, një grua iu nënshtrua dy operacioneve në kokë dhe i mbijetoi të dy operacioneve, tregon kafka e saj.

Shkencëtarët nga Spanja e bënë zbulimin pasi analizuan mbetjet skeletore të një gruaje të gërmuar në një vend varrimi të epokës së bakrit të njohur si Camino del Molino, që ndodhet në Caravaca de la Cruz në Spanjën juglindore, sipas një studimi të botuar në numrin e dhjetorit të International Journal of Paleopatologjia.

Gruaja, e cila ishte midis 35 dhe 45 vjeç kur vdiq, ishte një nga 1,348 njerëzit e gjetur në vendin e varrimit, i cili u përdor nga 2566 deri në 2239 para Krishtit. Megjithatë, ndryshe nga skeletet e tjera, kafka e saj tregoi prova të një sërë trepanimesh, të cilat janë procedura kirurgjikale që përfshijnë shpimin ose gërvishtjen e vrimave nëpër kafkë për të ekspozuar dura mater, shtresa më e jashtme e indit që rrethon trurin dhe palcën kurrizore, si një formë. të trajtimit mjekësor.

Ekzaminimi i mëtejshëm zbuloi dy vrima të mbivendosura midis tempullit dhe majës së veshit. Njëra hapje kishte përmasa 53 x 31 milimetra, ndërsa tjetra ishte më e vogël, me përmasa 32 x 12 mm.

Bazuar në disa faktorë, studiuesit nuk mendojnë se vrimat janë shkaktuar nga lëndimi. Për shembull, nuk kishte fraktura që rrezatonin nga lezionet dhe secila vrimë përmbante skaje të përcaktuara mirë. Ata arritën në përfundimin se vrimat ishin mbetjet e dy operacioneve të veçanta.

“Ne identifikuam dy vrima të ndryshme, që rezultojnë nga dy ndërhyrje të ndryshme,” tha për Live Science drejtuesja e studimit Sonia Díaz-Navarro, një studente postdoktorale në Departamentin e Prehistorisë në Universitetin e Valladolidit.

Bazuar në vrimat, së bashku me “orientimin e zhdrejtë të mureve të vrimave”, studiuesit përcaktuan se trepanimet ishin bërë duke përdorur një “teknikë gërvishtjeje”.

“Kjo përfshin fërkimin e instrumenteve prej guri me një sipërfaqe të ashpër në kasafortën e kafkës, duke e kafshuar gradualisht përgjatë të gjitha skajeve të saj për të krijuar një vrimë. Për të kryer këtë operacion, personi i prekur ndoshta duhej të imobilizohej fort nga anëtarët e tjerë të komunitetit ose të trajtohej më parë me një substancë psikoaktive që do të lehtësonte dhimbjen ose do ta bënte atë të pavetëdijshëm, “tha Diaz-Navarro.

Në mënyrë të pabesueshme, gruaja duket se i ka mbijetuar të dyja operacioneve, siç dëshmohet nga kocka e shëruar në kafkën e saj. Studiuesit mendojnë se ajo jetoi për disa muaj pas operacionit të dytë.

Dokumentimi i procedurave kirurgjikale prehistorike është një “dukuri e rrallë”, veçanërisht në këtë zonë të kokës, e njohur si rajoni i përkohshëm, tha Diaz-Navarro. Në Gadishullin Iberik, trepanacionet kryheshin më shpesh në pjesët ballore dhe parietale (të sipërme) të kafkës.

Fatkeqësisht, studiuesit nuk janë të sigurt pse gruaja kishte operuar fare. Edhe pse skeleti i saj tregoi thyerje të brinjëve të shëruara dhe disa karies dentar, sëmundjet ndoshta nuk kishin lidhje.

“Përhapja e lartë e lëndimeve traumatike të dokumentuara në skeletet Camino del Molino na bën të mos përjashtojmë mundësinë që operacioni të jetë kryer si pasojë e traumës”, tha ajo. 
Kirurgjia mund të kishte eliminuar çdo gjurmë mavijosjeje ose prerjeje dhe fragmentet e kockave të dëmtuara mund të ishin hequr gjatë procedurës.

LEXO EDHE:

Back to top button