Një Hënë e plotë “lule” do të ndriçojë qiellin këtë javë

Një Hënë e plotë "lule" do të ndriçojë qiellin këtë javë

Dashamirët e qiellit kanë diçka për të shijuar këtë javë: na pret një hënë e plotë “me lule”.
 Hëna e plotë e majit njihet edhe si hëna e “luleve” sepse ndodh në fund të pranverës, kur shumë bimë me lule fillojnë të lulëzojnë sërish pas përgjumjes së tyre dimërore.

Koha më e mirë për të parë hënën është sonte pasi ajo do të jetë nën horizont në disa rajone. Në disa pjesë të botës, hëna e plotë do t’i afrohet aq shumë yllit të ndritshëm Antares, saqë ylli do të duket sikur zhduket pas hënës.

Emri i hënës së luleve mendohet se vjen nga populli Algonquin, të cilët jetojnë në Kanada dhe pjesë të Shteteve të Bashkuara verilindore. Popujt e lashtë dolën me disa emra krijues për hënën e plotë, që nënkupton ardhjen e motit më të ngrohtë dhe të jetës së re.

Hënat e plota që mbeten në 2024

Nga 12 hënat e plota këtë vit, ngjarjet e shtatorit dhe tetorit do të konsiderohen superhëna.

Përkufizimet e një superhëne mund të ndryshojnë, por termi në përgjithësi i referohet një hënë të plotë që është më afër Tokës se normalja dhe për këtë arsye duket më e madhe dhe më e ndritshme.

Disa astronomë thonë se fenomeni ndodh kur Hëna është në 90 për qind perigje – afrimi i saj më i afërt me Tokën në orbitë.

LEXO EDHE:

Back to top button