Një ilaç shtëpiak kundër kollës që përgatitet shumë lehtë
Stina e kollës, teshtimave, rrjedhjes së hundëve dhe dhimbjeve të fytit, dhe në këto situata çaji me gjethe dafine mund të jetë i dobishëm për shkak të disa përfitimeve shëndetësore për të gjithë ata që nuk pëlqejnë të pinë ilaçe.

Gjethet e dafinës (Laurus nobilis) përmbajnë fitokemikale dhe lëndë ushqyese të ndryshme që mund të ndikojnë pozitivisht në shëndet, dhe pirja e çajit të gjetheve të dafinës është e njohur si një zgjidhje alternative për sëmundjet e vogla.
Pse është mirë të pini çaj me gjethe dafine?
I përdorur tradicionalisht si një ndihmë për tretjen, çaji i gjetheve të dafinës mund të ndihmojë në uljen e fryrjes. Disa studime sugjerojnë se çaji i gjetheve të dafinës mund të ketë efekte anti-inflamatore dhe gjithashtu mund të ndihmojë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak.
Era e gjetheve të dafinës mund të ketë një efekt qetësues dhe t’ju ndihmojë të relaksoheni. Gjethet e dafinës kanë gjithashtu veti antimikrobike që i ndihmojnë ato të luftojnë bakteret dhe kërpudhat. Sigurisht, është e rëndësishme të theksohet se çaji i dafinës nuk duhet të konsumohet në sasi të tepërt.
Sigurisht që rekomandohet të konsultoheni me mjekun përpara konsumimit, veçanërisht nëse keni ndonjë problem shëndetësor ose merrni medikamente të caktuara. Përndryshe, doza e rekomanduar ditore është rreth gjysmë litri, ose dy filxhanë.
Aktualisht jemi veçanërisht të interesuar për çajin e gjetheve të dafinës si një ndihmë për kollën dhe dhimbjen e fytit, pasi mund të ndihmojë me acarimin dhe dhimbjet e fytit, ndaj ne po kërkonim recetën ideale.

Si përgatitet?
Ju duhen 5 gjethe dafine të thata (mund të përdorni edhe të freskëta, vetëm se janë më të vështira për t’i gjetur këtë periudhë të vitit) dhe gjysmë litër ujë. Pritini gjethet e dafinës në copa të vogla dhe i vendosni në një tenxhere, i hidhni ujë. Mbulojeni dhe gatuajeni, më pas zvogëloni nxehtësinë.
Lëreni çajin të piqet për dhjetë minuta. Hiqet nga soba dhe lihet i mbuluar edhe për dhjetë minuta. Kur çaji të jetë ftohur pak, kullojeni dhe shtoni lëng limoni të saposhtrydhur dhe mjaltë nëse dëshironi – padyshim që do të përmirësojë shijen.