Një kirurg zbulon produkte që nuk i ka kurrë në shtëpi për shkak të lidhjes së tyre me kancerin

Një kirurg zbulon produkte që nuk i ka kurrë në shtëpi për shkak të lidhjes së tyre me kancerin

Kirurgu Will Kang nga Baltimore ndau një listë të produkteve të përditshme që ai shmang përdorimin në shtëpinë e tij për shkak të lidhjeve të tyre të mundshme me zhvillimin e tumorit. Me gruan e tij, një onkologe, ai merr vendime të ndërgjegjshme për të reduktuar ekspozimin ndaj substancave të dëmshme. Ja çfarë zbuluan.

1. Tava me shtresë jongjitëse dhe enë gatimi plastike

dr. Kang nuk përdor tigan ose enë plastike që nuk ngjiten, veçanërisht ato të zeza. Arsyeja? Këto produkte shpesh përmbajnë PFAS, mikrokomponime që nuk shpërbëhen lehtë në mjedis ose në trupin e njeriut, që do të thotë se mund të grumbullohen me kalimin e kohës. Këto komponime mund të ndërhyjnë në prodhimin e hormoneve të tilla si estrogjeni, i cili rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit dhe prostatës.

Veglat plastike të zeza mund të përmbajnë gjithashtu substanca toksike, të tilla si retardantë të flakës, të cilat mund të lëshohen në ushqim gjatë gatimit. “Në shtëpi përdorim vetëm enë prej inoksi dhe gize, si dhe vegla kuzhine prej druri apo metali”, theksoi Dr. Kang.

2. Mishi i përpunuar

Produktet e përpunuara të mishit, si hot dogët dhe produktet e mishit të kuruar, zënë një vend të lartë në listën e produkteve që dr. Kang shmanget. Sipas Agjencisë Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin (IARC), mishi i përpunuar klasifikohet si kancerogjen i grupit 1, që do të thotë se ka prova të qarta se mund të shkaktojë kancer te njerëzit.

Këto produkte shpesh përmbajnë nitrate, kimikate që parandalojnë prishjen. Por kur nxehen, nitratet mund të krijojnë komponime të quajtura kimikate N-nitroso (NOCs) që dëmtojnë qelizat që rreshtojnë zorrën e trashë, duke rritur rrezikun e mutacioneve që çojnë në kancer.

“Unë u rrita me hot dog, sallam dhe pate, kështu që ishte e vështirë të ndaloja së ngrëni, por tani jam i lumtur që i eliminova nga dieta ime”, pranoi Dr. Kang.

Rreziku është veçanërisht i lartë tek të rinjtë dhe diagnozat e kancerit të zorrës së trashë tek njerëzit më të rinj se 50 vjeç po bëhen më të shpeshta. Numri i diagnozave në grupmoshën 20-34 vjeç pritet të rritet me 90% deri në vitin 2030.

3. Karamele me ngjyra artificiale

Ndër produktet që dr. Kang gjithashtu nuk blen karamele me ngjyra për shkak të ngjyrave artificiale që përmbajnë benzen, komponime që janë të lidhura me çekuilibrat e hormoneve dhe rrezikun e kancerit tek kafshët dhe lejohen në sasi të vogla në produktet ushqimore për njerëzit.

Megjithëse ngjyrat janë thelbësore për ngjyrat e ndezura të ëmbëlsirave, konsumimi i tyre mund të shkaktojë ndryshime hormonale, veçanërisht në grupet e ndjeshme.

Çfarë thotë shkenca për këto produkte?

Sipas hulumtimeve, PFAS janë të lidhura me çekuilibrat hormonalë që mund të çojnë në menopauzë të hershme, probleme të fertilitetit dhe një rrezik në rritje të kancereve të lidhura me estrogjenin dhe testosteronin. Mishi i përpunuar rrit ndjeshëm rrezikun e kancerit të zorrës së trashë për shkak të përbërjeve toksike të prodhuara gjatë përpunimit dhe ngrohjes, ndërsa ngjyrat artificiale, edhe pse ende nuk janë hulumtuar mjaftueshëm, mund të shkaktojnë probleme shëndetësore në doza të larta.

LEXO EDHE:

Back to top button