Një mjek tregon arsyen e vërtetë pse jemi vazhdimisht të lodhur

Një mjek tregon arsyen e vërtetë pse jemi vazhdimisht të lodhur

Lodhja është një problem me të cilin përballen shumë njerëz dhe në muajt e dimrit jemi më të ndjeshëm dhe të plogësht se zakonisht.

Fatkeqësisht, kjo mund t’i atribuohet një sërë çështjesh, nga sëmundjet kronike te rutinat e gjumit dhe të ushqyerit, duke e bërë të vështirë diagnostikimin e shkakut themelor. Megjithatë, Dr. Eric Berg zbuloi në kanalin e tij në YouTube se në shumicën e rasteve shkaku i lodhjes është shumë më kompleks.

– Kam qenë i lodhur shumicën e jetës sime dhe e kam kaluar. Mbaj mend që vozisja me gruan time në fund të të 20-ave, plotësisht i rraskapitur, duke u përpjekur të gjeja një dyqan ushqimesh të shëndetshme ku mund të blija vitamina që do të më jepnin më shumë energji. Ata nuk vepruan kurrë – shpjegon ai.

Ai thotë se në të vërtetë kishte nevojë të kuptonte se si trupi i tij krijon energji.

– Gjithçka fillon me mitokondri. Ato janë si një fabrikë energjie, thellë brenda qelizave tona. Nëse jeni të lodhur, mitokondritë janë rrënja e problemit. Për të furnizuar siç duhet mitokondritë, duhet të hani ushqimin e duhur – shton Dr Berg.

Ai tregon se është e vështirë të mos ndihesh i lodhur nëse menyja e përditshme përbëhet kryesisht nga ushqime të përpunuara.

– Një ushqim i tillë nuk ka asnjë faktor energjetik apo ushqyes që na nevojitet – thotë ai.

Sipas Harvard Health, ushqimet që përmbajnë acide yndyrore dhe proteina, si mishi i pulës, gjelit të detit, salmoni, toni dhe arrat, mund të ndihmojnë në prodhimin e energjisë.

– Ushtrimet dhe ekspozimi ndaj ujit të ftohtë mund të ndihmojnë në prodhimin e energjisë – thotë ai.

LEXO EDHE:

Back to top button