Një në katër persona në Zvicër raporton probleme të shëndetit mendor

Një në katër persona në Zvicër raporton probleme të shëndetit mendor

Rreth një e katërta e popullsisë zvicerane vuan nga probleme të shëndetit mendor. Sipas një studimi të grupit të sigurimeve Axa, atmosfera në vendin e punës është një problem i veçantë për ata që punojnë në Zvicër, transmeton albinfo.ch.

Sipas studimit ndërkombëtar, zviceranët e vlerësojnë shëndetin e tyre mendor më pozitivisht sesa njerëzit në vende të tjera. Megjithatë, 26% e 1000 njerëzve të anketuar thanë se vuanin nga probleme të shëndetit mendor dhe 15% nga depresioni.

Atmosfera e vendit të punës ka një ndikim të madh në mirëqenien e njerëzve. Për shembull, 77% e punonjësve të anketuar deklaruan se vuanin nga një problem i shëndetit mendor për shkak të mjedisit të tyre të punës. Simptomat përfshijnë lodhjen dhe mungesën e energjisë (59%), çrregullimet e gjumit (47%), stresin dhe ankthin (33%), ndjenjën e pavlefshmërisë (33%) dhe çrregullimet e të ngrënit (24%), shkruan swissinfo.

Mjediset stresuese të punës rezultuan në 30% të të anketuarve që dëshironin të ishin më pak të përfshirë në punë ose të punonin më pak, ndërsa 30% planifikonin të merrnin pjesë në trajnime për të lehtësuar një ndryshim në punë. 28% dëshironin të punonin nga shtëpia më shpesh dhe 22% synonin të linin punën e tyre.

Mjedisi i punës: një ndikim i konsiderueshëm

Sipas studimit, efektet e një mjedisi pune që perceptohet si negativ janë të konsiderueshme. Për shembull, 17% e punonjësve deklaruan se kishin marrë pushim mjekësor në 12 muajt e fundit për shkak të problemeve të shëndetit mendor (54% e tyre të moshës nga 18 deri në 34 vjeç).

Vendi i punës ofron mbështetje të pamjaftueshme

Sipas të anketuarve, punonjësit marrin shumë pak mbështetje nga punëdhënësit e tyre në situata të vështira: për shembull, rreth gjysma e të prekurve (51%) ishin të pakënaqur me mbështetjen që morën nga punëdhënësi i tyre. 28% e punonjësve me probleme të shëndetit mendor e përshkruan mbështetjen e kompanisë së tyre si të pamjaftueshme.

Nga individët që morën pjesë në studim, 42% ndjehen sikur kompania e tyre nuk është vërtet e interesuar për shëndetin e tyre mendor. Vetëm një e treta e punonjësve mendojnë të ngrenë problemet e tyre të shëndetit mendor me eprorët e tyre ose t’u kërkojnë atyre ndihmë.

Kompania globale e kërkimit të tregut Ipsos anketoi 16,000 njerëz të moshës nga 18 deri në 74 vjeç të vendosur në 16 vende për studimin në emër të Axa vitin e kaluar. Në Zvicër në anketë kanë marrë pjesë 1000 persona, prej të cilëve 709 kanë qenë të punësuar në momentin e anketimit.

LEXO EDHE:

Back to top button