Një nga sanduiçët më të njohur në Amerikë u krijua në vitet 1930 në rrugë
Një nga sanduiçët më të njohur në Amerikë u krijua në vitet 1930 në rrugë
SANDWICHET njihen për ushqimin e shpejtë, por mund të jenë shumë më tepër se kaq – një pjatë konkrete dhe e pasur. Një sanduiç i tillë është klasikja amerikane nga Filadelfia, sanduiçi Philly Cheesesteak. Rolin kryesor e luajnë mishi i viçit i prerë hollë, i pjekur, qepët e ziera dhe djathi i shkrirë.
Ajo u shpik nga shitësit e hot-dog në rrugë
Sipas tregimeve, ajo u krijua në vitet 1930, dhe kjo krejt rastësisht. Legjenda thotë se ajo u shpik nga Pat dhe Harry Olivieri, pronarë të një qendre të vogël hot dog në Filadelfia e Jugut. Një ditë, Pat donte një ndryshim, kështu që vendosi të skuqë biftekët e prerë hollë dhe t’i shtojë ato në pasta. Biftekët ishin gjithsesi një nga pjatat më të njohura, ndaj supozoi se do të shkonin mirë me brumërat tashmë të njohura.
Kur një shofer taksie aty pranë e ndjeu atë, ai kërkoi një nga këto sanduiçe në vend të hot-dogut të zakonshëm. Pasi e provoi, ai me entuziazëm u tha vëllezërve se duhet të shesin vetëm sanduiçe të tilla. Kështu lindi bifteku origjinal Philly, të cilit djathi iu shtua vetëm më vonë, me sa duket në vitet 1950, kur djathi i përpunuar u bë i njohur.
Më vonë, popullariteti i tij u rrit në të gjithë SHBA, dhe sot mund të gjendet në restorante në versione të ndryshme. Sidoqoftë, Filadelfia ende konsiderohet “vendlindja e saj”, kështu që sot varietetet specifike lokale janë ende një atraksion turistik. Disa nga vendet më të famshme që e ofrojnë atë janë Pat’s King of Steaks dhe Geno’s Steaks, të cilat ndodhen përballë njëri-tjetrit në Filadelfinë e Jugut. Dihet gjithashtu se këto restorante janë rivalë prej kohësh se kush e përgatit biftekun më të mirë.
@cookiesncreameats An authentic philly cheesesteak in NYC 📍Olde Cheesesteaks & Brew #cheesesteak #fries #phillycheesesteak #onions #wings #food #nycfoodie #cheese #onionrings ♬ original sound – CookiesNCreamEats
Djathi i përpunuar i dha sanduiçit “atë diçka”
Me kalimin e viteve janë zhvilluar versione të ndryshme të këtij sanduiçi dhe sot mund të porositni me lloje të ndryshme djathi, si djathi i shkrirë Cheez Whiz në stilin e djathit për nachos dhe me shtesa si speca, kërpudha apo erëza të ndryshme. . Ekzistojnë gjithashtu opsione “mendje” (me qepë) dhe “minuta” (pa qepë).
Meqë ra fjala, Cheez Whiz është një djathë krem i përpunuar që u prezantua në vitin 1952 dhe shumë shpejt u bë zgjedhja më e njohur për këtë sanduiç. Edhe pse Cheez Whiz ka një reputacion disi të diskutueshëm në mesin e adhuruesve të djathit natyral, në kontekstin e biftekut Philly Cheese ai ka fituar një status pothuajse kult që i jep një shije specifike dhe teksturë kremoze që shkon në mënyrë perfekte me mishin dhe brumin.
Si ta përgatisni në shtëpi
Përgatitni përbërësit e mëposhtëm:
- biftek i prerë në feta
- speca jeshil
- hark
- kampionët
- Djathë Provolone
- vaj ulliri
- simite hot dog
- gjalpë
- hudhra
- majonezë
- qepë për dekorim
Përgatisni perimet, më pas lyeni brumin me gjalpë dhe hudhra të shtypura dhe më pas i skuqni. Skuqni perimet, pastaj skuqni mishin në të njëjtën tigan. Në tigan ndani mishin dhe perimet në 6 pjesë të barabarta dhe vendosni dy feta djathë mbi secilën.
I lyejmë sanduiçet me majonezë, më pas i mbushim me një porcion mishi, perime dhe djathë të shkrirë. Spërkateni me pak qepë dhe shërbejeni sa është e ngrohtë. Gjeni të gjithë recetën me matjet e sakta dhe hapat e përgatitjes këtu .