Një numër i madh grimcash plastike u gjenden në ujin e ambalazhuar: A janë të dëmshme për shëndetin?

Një numër i madh grimcash plastike u gjenden në ujin e ambalazhuar: A janë të dëmshme për shëndetin?

Sipas një studimi të ri, uji në shishe përmban qindra mijëra nanogrimca të vogla plastike.

Duke ndjekur nga afër kërkimet e reja nga laboratori i Consumer Reports që gjetën mikroplastikë në 84 nga 85 ushqime të testuara, plastika duket se ka infiltruar zinxhirin ushqimor njerëzor në një shkallë edhe më të madhe nga sa kuptohej më parë shkruan burimi Medical News Today.

Në një studim tjetër të fundit nga studiues në Universitetin e Kolumbisë duke përdorur metodën e re të zbulimit të nanoplastikës, studiuesit zbuluan 10 deri në 100 herë më shumë nanoplastikë në ujin e shishes sesa ishte dokumentuar më parë.

Efektet shëndetësore të kësaj plastike janë komplekse dhe të paqarta.

Studimi i ri zbuloi midis 110,000 dhe 370,000 nanogrimca, shumica e të cilave ishin nanoplastike, kur ata testuan tre marka të njohura të ujit në shishe në SHBA.

Studimi është publikuar në revistën “PNAS”.

Pse grimcat e vogla plastike mund të jenë të dëmshme për shëndetin

Nuk është plotësisht e sigurt se cilat rreziqe mund të rezultojnë nga konsumimi i grimcave të tilla. Megjithatë, hulumtimet sugjerojnë arsye për shqetësim.

“Nga njëra anë, këto grimca plastike mund të shkaktojnë lëndime fizike duke dëmtuar, për shembull, zorrët kur konsumojmë ushqim të kontaminuar, ose mushkëritë kur i inhalojmë ato”, tha Dr. Sara Benedé, nga Instituti i Shkencave Ushqimore të Këshillit Kombëtar Kërkimor Spanjoll.

“Mikro dhe nanoplastika mund të jetë gjithashtu një rrezik kimik, pasi ato përmbajnë aditivë të cilët shtohen gjatë prodhimit të tyre për t’u dhënë atyre veti të veçanta si forcë, fleksibilitet, ngurtësi, përshtatshmëri ndaj faktorëve të jashtëm, etj.”

Disa nga aditivët më të studiuar, tha Dr. Benedé, “janë ftalatet dhe bisfenoli A [BPA]. Të dy konsiderohen si përçarës endokrin dhe mund të ndryshojnë funksionet e sistemit endokrin duke çuar në efekte të pafavorshme zhvillimore, riprodhuese, neurologjike dhe imune.

“Grimcat plastike nuk janë homogjene,” tha. Dr Benedé. “Në varësi të materialit plastik nga vijnë, madhësisë dhe formës së tyre, ato do të kenë efekte të ndryshme në organizmin tonë dhe efektet e rrezikshme mund të jenë shumë të ndryshme.”

“Grimcat plastike mund të shkaktojnë stres dhe dëmtim fizik, apoptozë, nekrozë, inflamacion, stres oksidativ dhe përgjigje imune, të cilat mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve të tilla si kanceri, çrregullimet metabolike dhe kushtet neurozhvilluese, ndër të tjera.” tha Dr Benedé.

Është gjithashtu rasti që plastika nuk biodegradohet lehtë, kështu që pasi të gëlltitet, ato mund të qëndrojnë për një kohë të papërcaktuar, duke paraqitur potencialisht një rrezik afatgjatë për shëndetin. /Gazeta Shneta/

LEXO EDHE:

Back to top button