Një onkolog renditi 4 gjëra që ndikojnë në uljen e incidencës së kancerit: Një plan i bazuar në kërkime dhe përvojë

Onkologu Dr Daniel Landau zbulon 4 faktorë që mund të ndikojnë dukshëm në uljen e incidencës së kancerit, shkruan Business Insider.

Sipas tij, gjatë shumë viteve të hulumtimit, është zbuluar se stili i jetesës moderne, që përfshin qëndrimin ulur gjatë gjithë ditës dhe konsumimin e yndyrave të ngopura, mund të kontribuojë në rritjen e shkallës së kancerit.

Këto katër gjëra mund të zvogëlojnë rreziqet, dhe vetë mjeku zbaton këto rregulla:

Një menu e bazuar në dietën mesdhetare

Mjeku onkolog nuk ndjek një dietë strikte, por praktikon një qasje “çdo gjë në moderim” dhe ndjek një dietë mesdhetare, e cila përfshin shumë fruta dhe perime, drithëra, yndyrna të shëndetshme dhe proteina pa yndyrë si peshku. Ai gjithashtu konsumon sasi të kufizuara të mishit të kuq, alkoolit dhe ushqimeve të përpunuara.

Dr. Landau tha se dieta mesdhetare është e shëndetshme për zemrën dhe hulumtimet e kanë lidhur atë me një rrezik të reduktuar të sulmit në zemër dhe goditjes në tru. Dietologu Teyal Parekh kohët e fundit zbuloi se një dietë e shëndetshme mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit.

Ai ushtron çdo ditë

Për shkak të lidhjes së njohur midis një stili jetese të ulur dhe një rreziku në rritje të zhvillimit të disa llojeve të kancerit, Dr. Landau përpiqet të bëjë të paktën 30 deri në 60 minuta stërvitje çdo ditë. Ai bën stërvitje me peshë dhe stërvitje kardiovaskulare, sepse ai beson se të dyja janë të dobishme për parandalimin e kancerit “për sa kohë që ne rrisim rrahjet e zemrës në pushim”.

Një studim i vitit 2022 i botuar në British Journal of Sports Medicine zbuloi se vetëm 30 minuta ushtrime me peshë mund të zvogëlojnë rrezikun e vdekjes nga kanceri, sëmundjet e zemrës dhe diabeti.

Studiuesit në Universitetin e Goteborgut zbuluan në një studim të vitit 2023 se një nivel i mirë i fitnesit kardio në një moshë të re mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të llojeve të caktuara të kancerit më vonë në jetë deri në 42 për qind.

Ai nuk konsumon suplemente dietike

Landau tha se ndërsa disa studime kanë treguar se shafrani i Indisë, çaji jeshil dhe vitamina D mund të jenë të dobishme për parandalimin e kancerit, duhet të bëhen më shumë kërkime për të vërtetuar përfundimisht se çdo shtesë diete mund të parandalojë kancerin.

Landau nuk merr asnjë suplement tjetër përveç proteinës pluhur pas një “stërvitjeje të vështirë”. “Unë besoj se burimi më i mirë i lëndëve ushqyese është ushqimi që hamë, jo suplementet që marrim,” tha ai.

Ai nuk pi cigare

“Ekziston një lidhje e fortë midis pirjes së duhanit dhe zhvillimit të kancerit të mushkërive ose fshikëzës,” tha Landau.

Nëntë nga dhjetë vdekje nga kanceri i mushkërive shkaktohen nga pirja e duhanit ose ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

LEXO EDHE:

Back to top button