Një onkolog tregon se çfarë nuk ha dhe nuk pi më për një shëndet të mirë

Nicole Andrews, një onkologe në Uashington, DC, renditi pesë ushqime që nuk i rekomandon në dietën e saj dhe që nuk i konsumon më.

Para së gjithash, për shkak të shëndetit të tyre të përgjithshëm, por edhe për shkak të rreziqeve të mundshme shëndetësore që ato mbartin në terma afatgjatë.

Alkooli

Andrews thotë se abstenimi nga alkooli është i mirë për shëndetin. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, trupi zbërthen alkoolin në kimikatin acetaldehid, i cili mund të ndikojë në ADN dhe të parandalojë trupin të riparojë dëmtimet.

Mishi i përpunuar

Andrews thotë se ai shmang mishrat e ushqimeve dhe hot dog-ët, sallamin dhe produktet e tjera të mishit. Në vitin 2015, Organizata Botërore e Shëndetësisë e shpalli mishin e përpunuar si kancerogjen, duke theksuar se ka prova të mjaftueshme nga studimet epidemiologjike që konsumimi i mishit të përpunuar shkakton kancer kolorektal.

Pijet e gazuara

Pijet e gazuara duhet të shmangen kryesisht për shkak të sasisë së lartë të sheqerit, por edhe pijet e gazuara dietike nuk janë një zgjedhje më e mirë pasi ato zakonisht përmbajnë ëmbëlsues artificialë. Konsumimi i pijeve me sheqer ose të ëmbëlsuar artificialisht është treguar gjithashtu se rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Kafe me sheqer

Kafeja ofron përfitime të panumërta shëndetësore. Konsumimi i moderuar i kafesë mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të një kombinimi të diabetit, goditjes në tru dhe sëmundjeve të zemrës. Megjithatë, këto përfitime rrezikohen kur filxhani juaj i kafesë kalon në kategorinë e ëmbëlsirave për shkak të sasisë së tepërt të sheqerit.

Qumësht perimesh

Pavarësisht popullaritetit të qumështit alternativ, onkologu zgjedh produktet e qumështit të plotë të pasura me lëndë ushqyese.

“Unë nuk konsumoj qumësht me bazë bimore sepse janë shumë të varfër në lëndë ushqyese”, shpjegoi ajo. Dëshira e saj mbështetet nga ekspertë të cilët paralajmërojnë se opsionet me bazë bimore nuk janë gjithmonë ekuivalente nga ana ushqyese me ato me bazë shtazore. Një përbërës i gjetur në produktet e qumështit si qumështi, djathi, gjalpi dhe kosi duket se aktivizon qelizat T që ndihmojnë sistemin imunitar të luftojë bakteret dhe tumoret dhe të mbrojë kundër sëmundjeve.

LEXO EDHE:

Back to top button