Një përzgjedhje kuzhine me recetat më të mira në botë (petulla të ëmbla)

Një përzgjedhje kuzhine me recetat më të mira në botë (petulla të ëmbla)

Donutët e ajrosur dhe të butë që shkrihen në gojën tuaj janë një simbol i karnavalit. Këto biskota topolake do t’i kënaqin të vegjlit tuaj dhe me siguri do t’ju rikthejnë në fëmijërinë tuaj. Nuk ka asnjë recetë origjinale për krofanët, por prandaj çdo amvise ka të sajën, për të cilën pretendon se është më e mira, e cila ka atë përbërësin sekret që i bën krofanët të dalin fantastikë. Nëse jeni ende duke kërkuar për recetën e përsosur, mund të ndaloni së kërkuari sepse me këtë recetë, donutët gjithmonë dalin ashtu siç duhet. 
PËRBËRËSIT
40 g maja të freskët
1 lugë sheqer, për majanë
250 ml qumësht të ngrohtë
vezë
te verdha veze
4 lugë vaj
1 lugë gjelle sheqer
2 lugë rum ose raki
500 g miell i butë
10 g sheqer vanilje
një majë kripë
1 lugë gjelle lëvore limoni
1 l vaj për skuqje
sheqer pluhur për spërkatje mbi donuts

Përgatitja

Aktivizoni majanë

Ngrohni qumështin dhe ndani 150 ml në të cilat do të shtoni majanë e shtypur dhe një lugë sheqer. Lëreni përzierjen në një vend të ngrohtë për rreth 10 minuta në mënyrë që të ngrihet. Nëse përzierja nuk rritet, përsërisni procesin me një kub të ri maja.

Kombinoni përbërësit

Rrahim vezën, të verdhat e vezëve, sheqerin, rumin ose rakinë, katër lugë vaj dhe sheqer vanilje. Ju duhet të merrni një përzierje me shkumë.

Gatuani brumin

E gatuajmë brumin me dorë ose me mikser. Ngjiteni shtojcën e brumit në mikser dhe shtoni miellin, përzierjen e majave, përzierjen e vezëve, lëkurën e limonit dhe pak kripë në tas dhe gatuajeni brumin.

Shtoni gradualisht pjesën tjetër të qumështit të ngrohtë. Duhet të merrni një brumë kompakt por pak ngjitës. Kur brumi të fillojë të shkëputet nga tasi, ndaloni përzierjen dhe vazhdoni të zieni me dorë.

Transferoni brumin në një sipërfaqe të lyer me miell dhe gatuajeni në një brumë të lëmuar që nuk duhet të ngjitet në duart tuaja. 

Lëreni brumin të vijë

Mbulojeni brumin me një leckë të pastër dhe lëreni në një vend të ngrohtë për një orë që të fryhet. Pasi të ketë ardhur brumi e kthejmë në sipërfaqen e lyer me miell. Hapeni në një trashësi prej afërsisht 1.5 cm.

Prerja

Përdorni një prerës të rrumbullakët të biskotave ose një gotë për të prerë rrathë nga brumi dhe i vendosni anash, në një sipërfaqe të lyer me miell. Ziejeni përsëri pjesën tjetër të brumit dhe prisni rrathë. Lërini donutët për rreth 15 minuta që të ngrihen edhe pak. 

Ngrohni vajin

Shtoni një litër vaj në një tenxhere të thellë dhe ngrohni. Për të kontrolluar nëse vaji është mjaft i nxehtë, mund të zhytni majën e tenxhere në të, rreth së cilës duhet të formohen flluska në mënyrë të barabartë.

Ulni nxehtësinë

Ulni zjarrin dhe mund të filloni t’i vendosni në vaj krofanët. Fillimisht duhet të vendosni ato donuts që janë rritur pak më shumë se të tjerët.

I vendosim në mënyrë që në fillim të hedhim në vaj anën e sipërme, jo atë që ka qenë në miell. Vendosni 3 deri në 4 donuts në të njëjtën kohë. 

Piqeni

Mbuloni donutët dhe piqini për 1 deri në 2 minuta, më pas kthejini nga ana e tyre dhe piqini të pambuluara për një minutë tjetër.

Vendoseni në letër gatimi

Rreshtoni tavën e servirjes me peshqir letre dhe mbi të vendosni donutët e përfunduar për të thithur yndyrën e tepërt. 

Spërkateni me sheqer pluhur

Ftojini krofanët dhe i spërkatni me sheqer pluhur dhe mund t’i mbushni sipas dëshirës edhe duke i prerë pak sipër dhe duke e mbushur zgavrën me mbushje sipas dëshirës.

Mund t’i mbushni edhe me ndihmën e një qese tubacioni, në këtë rast do t’i mbushni në qendër të krofës. Ju bëftë mirë…

LEXO EDHE:

Back to top button