Një studim i ri sugjeron se aftësia jonë për të kuptuar majmunët e mëdhenj është shumë më e madhe sesa mendohej më parë

Një nga karakteristikat kryesore njerëzore është komunikimi i ndërgjegjshëm, në të cilin ne përpiqemi t’i përcjellim mesazhe të caktuara njëri-tjetrit. Gjendet rrallë në specie të tjera. Megjithatë, diçka e tillë nuk mund të zhvillohet brenda natës, ose të paktën jo aq shpejt. Ka shumë më tepër gjasa që ky lloj komunikimi të jetë përdorur edhe nga të afërmit tanë të largët.

Prandaj nuk është për t’u habitur që edhe speciet moderne të majmunëve përdorin gjestikulacione për të komunikuar me anëtarët e tjerë të komunitetit të tyre. Ajo që është edhe më e habitshme – dhe ajo që konfirmuan rezultatet e një studimi të fundit të botuar në PLOS Biology – është se një përqindje e madhe e të rriturve gjithashtu i kuptojnë këto gjeste.

Autorët e punimit, Dr Christy Graham dhe Dr Catherine Hobeiter nga Universiteti i St Andrews, arritën në këtë zbulim pasi analizuan të dhënat e marra nga 5656 pjesëmarrës që morën pjesë në një lojë online. Loja u krijua në mënyrë që pjesëmarrësit, bazuar në 20 video të shimpanzeve dhe majmunëve bonobo, duhej të zbulonin kuptimin e gjesteve që tregojnë majmunët.

Doli se pjesëmarrësit e interpretuan jashtëzakonisht mirë këtë “gjuhë” dhe se nuk kishte fare rëndësi nëse jepej apo jo informacion për kontekstin. Me këtë nënkuptohet një shpjegim në formën e një teksti që tregon se çfarë po bënin majmunët menjëherë para se të kryenin gjestin. Shkalla mesatare e suksesit ishte 57% ose 52% në rastet kur nuk kishte asnjë kontekst.

“Gestet dhe vokalizimet ka të ngjarë të evoluojnë së bashku në gjeste moderne njerëzore dhe gjuhën njerëzore siç e njohim ne sot,” shpjegon Graeme. Megjithatë, shumë ende argumentojnë se nevojiten më shumë kërkime të ngjashme për të konfirmuar përfundimisht nëse ky kuptim është i lidhur ose ndoshta rezultat i trupave të ngjashëm, qëllimeve sociale dhe aftësisë për të kuptuar këto kuptime në përgjithësi.

LEXO EDHE:

Back to top button