Një vorbull polare po formohet mbi Polin e Veriut – si do të ndikojë në këtë dimër?

Një vorbull polare po formohet mbi Polin e Veriut - si do të ndikojë në këtë dimër?

Një vorbull polare po fillon të formohet në stratosferë mbi Polin e Veriut dhe do të ndikojë në motin këtë dimër 2023/2024. Vorbulla polare ka një histori të gjatë dhe të fortë të ndikimit në kushtet e dimrit në SHBA, Kanada dhe Evropë, veçanërisht nëse fillon të shembet.

Sipas Severe Weather Europe, vorbulla polare mund të pasqyrojë forcën e qarkullimit polar stratosferik. Për motin tonë të dimrit, ka rëndësi vetëm nëse është i fortë apo i dobët, sepse krijon një rezultat krejtësisht të ndryshëm të motit në sipërfaqe.

Ndërsa hyjmë në vjeshtë, rajonet polare fillojnë të ftohen. Kjo për shkak se Dielli është më i ulët dhe më pak energji arrin në Polin e Veriut, por atmosfera në jug është ende relativisht e ngrohtë.

Rajonet polare marrin pak ose aspak energji diellore në krahasim me rajonet në jug që ende marrin shumë dritë dielli dhe nxehtësi.

Kjo shkakton një ndryshim të fortë të temperaturës midis rajoneve polare dhe subtropikale, dhe një qarkullim i madh ciklonik me presion të ulët fillon të zhvillohet në hemisferën veriore. Ai shtrihet nga shtresat sipërfaqësore lart në atmosferë dhe ky fenomen njihet si vorbulla polare.

Çfarë moti vesh?

Vorbulla polare sillet si një ciklon shumë i madh, duke mbuluar Hemisferën Veriore nga Poli i Veriut deri në gjerësi më të ulëta. Është i pranishëm në të gjitha nivelet atmosferike, nga baza e lart, por mund të marrë forma të ndryshme në lartësi të ndryshme. SWE deklaron se vorbulla polare mund të jetë shumë dinamike dhe shumë e fuqishme dhe ndryshimet e saj mund të kenë efekte afatgjata.

Një vorbull e fortë polare zakonisht nënkupton një qarkullim të fortë polar. Kjo tenton të mbajë ajër më të ftohtë në rajonet polare, duke krijuar kushte më të buta për pjesën më të madhe të SHBA-së dhe Evropës. Në këto kushte, dimri mund të jetë kryesisht më i ngrohtë se normalja në gjerësi të mesme.

Anasjelltas, një vorbull e dobët polare mund të krijojë një model të dobët të rrjedhës së avionit. Është më e vështirë të përmbahet ajri më i ftohtë i Arktikut, i cili më pas mund të përhapet nga rajonet polare në SHBA dhe/ose Evropë.

Prandaj, nëse jeni adhurues i dimrave të butë, do të preferoni një vorbull të fortë polare.

Vorbulla polare dhe El Niño

Një nga faktorët më të rëndësishëm globalë për sezonin e ardhshëm të dimrit është ngjarja El Niño. El Niño është ajo që ne e quajmë një anomali e oqeanit të ngrohtë/pozitiv në Oqeanin Paqësor tropikal. Formohet në kushte të caktuara dhe mund të ndryshojë motin globalisht në baza sezonale.

Ftohja mbi Polin e Veriut tashmë ka filluar. Ftohja stratosferike zakonisht fillon në gusht dhe rritet fuqishëm gjatë shtatorit dhe tetorit. Stratosfera arrin më të ftohtët në nëntor dhe dhjetor, kur vorbulla polare është zakonisht më e fortë. Sa më e ftohtë të jetë, aq më e fortë mund të bëhet vorbulla polare dhe kjo ndodh sepse “ushqehet” nga ndryshimi i temperaturës dhe presionit midis rajoneve polare dhe jugore të hemisferës veriore.

SWE shkruan se vorbulla polare mund të ndryshojë ndjeshëm motin e dimrit në SHBA, Kanada dhe Evropë, por nuk është e lehtë të parashikohet sepse varet nga shumë faktorë.

LEXO EDHE:

Back to top button