Nuk e dinit që është kurë për shumë sëmundje: Të gjithë e keni këtë erëz në shtëpi
Është dëshmuar se është një ilaç shumë i mirë dhe i suksesshëm për njerëzit që vuajnë nga diarreja, hernia, problemet me zemrën dhe sistemin kardiovaskular, pagjumësia, dhimbjet e kyçeve, dhimbjet dhe problemet e dhëmbëve, problemet me mëlçinë, dhimbjet e veshit, si dhe problemet me mushkëritë dhe rrugët e frymëmarrjes.

Speci i thatë është përdorur për një kohë të gjatë për shijen dhe vetitë mjekësore. Fruti i kësaj bime, i cili është në formën e kokrrave të vogla, përdoret si erëz. Ka disa lloje specash, dhe ato ndryshojnë në mënyrën e përgatitjes së kokrrës.
Speci (latinisht Piper nigrum) është një bimë e familjes Piperaceae. E ka origjinën nga India jugore, por kultivohet gjerësisht edhe në rajone të tjera tropikale. Vietnami është aktualisht prodhuesi më i madh i specit në botë. Në Evropë, në kohët e lashta arrinte me karvane dhe vlerësohej sa ari. Në 1498, Vasco da Gama e solli atë me anije nga India.
Falë vetive antibakteriale, speci përdoret si një ruajtës natyral i ushqimit. Është një burim i pasur me mangan, hekur, kalium, vitaminë C, vitaminë K dhe fibra bimore.
Piperina është përbërësi aktiv i piperit të zi dhe falë tij rritet niveli i përthithjes së selenit, vitaminës B, beta karotenit, si dhe përbërësve të tjerë të rëndësishëm nga ushqimi që gëlltitet, duke përshpejtuar kështu metabolizmin e energjisë në trup.
Është dëshmuar se është një ilaç shumë i mirë dhe i suksesshëm për njerëzit që vuajnë nga diarreja, hernia, problemet me zemrën dhe sistemin kardiovaskular, pagjumësia, dhimbjet e kyçeve, dhimbjet dhe problemet e dhëmbëve, problemet me mëlçinë, dhimbjet e veshit, si dhe problemet me mushkëritë dhe rrugët e frymëmarrjes.
E vetmja gjë që duhet të theksohet është se nuk duhet të përdoret nga personat që kanë ulçerë në stomak dhe personat që kanë kryer operacione në organet e tretjes.