Nuk keni nevojë të numëroni kalori: Marrja e reduktuar e karbohidrateve mund të jetë çelësi për një shëndet më të mirë metabolik

Nuk keni nevojë të numëroni kalori: Marrja e reduktuar e karbohidrateve mund të jetë çelësi për një shëndet më të mirë metabolik

Epoka e dietave me kufizime të rrepta të kalorive, duke përfshirë “agjërimin me ndërprerje” popullore mund të ketë përfunduar, pasi studimet e reja sugjerojnë se përfitime të ngjashme metabolike mund të arrihen thjesht duke reduktuar marrjen e karbohidrateve, shkruan “Zivim” .

Një studim në Universitetin e Surrey përfshiu njerëz të moshës 20 deri në 65 vjeç që ishin mbipeshë ose obezë. Ata ndoqën tre dieta të ndryshme për një ditë: një dietë standarde me karbohidrate, një dietë me pak karbohidrate, një dietë të ekuilibruar me kalori dhe një dietë me pak karbohidrate, me kufizime të rënda të kalorive.

Përmirësimi i shëndetit metabolik pa uria

Shkencëtarët zbuluan se të dy variantet e dietës me pak karbohidrate, pavarësisht nëse përfshinin kufizim kalori apo jo, çuan në përmirësime të rëndësishme në shënuesit metabolikë në subjektet. Pjesëmarrësit përpunuan më lehtë vaktet me yndyrë të lartë dhe shumë prej tyre kishin nivele të reduktuara të triglicerideve, yndyrave në gjak të lidhura me sëmundjet kardiovaskulare dhe u vu re një zhvendosje drejt djegies më efikase të yndyrës për energji.

“Ne zbuluam se thjesht duke kufizuar marrjen e karbohidrateve, pa pasur nevojë për reduktim ekstrem të kalorive, mund të arrihen efekte metabolike të ngjashme me ato të agjërimit afatshkurtër”, tha Dr. Adam Collins, bashkëautor i studimit dhe profesor i asociuar i të ushqyerit në Universitetin e Surrey.

Uria pa e tepruar

Megjithëse pjesëmarrësit ndiheshin më të uritur në ditët kur konsumonin më pak karbohidrate, kjo nuk çoi në rritjen e marrjes së ushqimit në ditët në vijim. Këto të dhëna mund të tregojnë se trupi po përshtatet me një marrje të reduktuar të karbohidrateve, gjë që mund ta bëjë respektimin e kësaj diete më të lehtë dhe më të qëndrueshme në afat të gjatë.

Studimi, i publikuar në revistën prestigjioze European Journal of Nutrition, ofron perspektiva të reja mbi të ushqyerit si një mjet për përmirësimin e shëndetit metabolik. Hulumtimi ka potencialin të ndikojë në trajtimin dhe menaxhimin e kushteve të tilla si diabeti i tipit 2, sëmundjet e zemrës dhe obeziteti.

LEXO EDHE:

Back to top button