Nutricionistët pajtohen, ky është mëngjesi më i shëndetshëm në botë: Rregullon sheqerin, zbraz zorrët, kështu që kilogramët zhduken

Nutricionistët pajtohen, ky është mëngjesi më i shëndetshëm në botë: Rregullon sheqerin, zbraz zorrët, kështu që kilogramët zhduken

Nutricionistët pajtohen se mëngjesi më i shëndetshëm në botë është tërshëra.

Por këtu nuk e kemi fjalën për tërshërën me aditivë, por për tërshërën, pra një drithërë integrale.

Nutricionistja Beth Cervoni nuk ka veçse lëvdata për këtë mëngjes.

“Bollguri është i mbushur me proteina dhe fibra dietike – dy gjëra të mëdha që trupi ynë ka nevojë”.

Gjysmë filxhani tërshërë përmban:

– Mangani: 64 për qind më shumë se sasia e rekomanduar ditore.
– Bakri: 18 për qind më shumë se sasia e rekomanduar ditore.
– Vitamina B1 (tiaminë) : 16 për qind më shumë se sasia e rekomanduar ditore.
– Magnezi: 13 për qind më shumë se sasia e rekomanduar ditore.
– Fosfor: 13 për qind më shumë se sasia e rekomanduar ditore.
– Zinku: 13 për qind më shumë se sasia e rekomanduar ditore.
– Hekuri: 10 për qind më shumë se sasia e rekomanduar ditore.
– Vitamina B5 : 9 për qind më shumë se sasia e rekomanduar ditore.

 

 

Kur shikoni këtë listë, me siguri e kuptoni pse bollguri konsiderohet mëngjesi më i shëndetshëm në botë.

3 arsye pse duhet të hani tërshërë për mëngjes çdo mëngjes:

1. Ul kolesterolin

Hulumtimet tregojnë se një dozë ditore e tërshërës mund të ulë kolesterolin total dhe kolesterolin e keq që bllokon arteriet.

2. Ndihmon në rregullimin e sheqerit

Tërshëra përmban shumë fibra të njohura si beta-glukan. Përveç veprimit të kolesterolit, beta-glukani mund të zvogëlojë gjithashtu përthithjen e glukozës ose sheqerit në gjak. Pasi të keni ngrënë tërshërë, ajo beta-glukan shpërbëhet në një zgjidhje të ngjashme me xhel që rreshton zorrët tuaja. Kjo shtresë e trashë natyrisht ngadalëson shkallën me të cilën sheqeri hyn në gjakun tuaj.

3. Është i shkëlqyer për të humbur peshë

Kur hani tërshërë, ndjenja e ngopjes do të zgjasë më shumë, që do të thotë se nuk do të hani mes vakteve, që do të thotë më pak peshë.

 

 

 

Përgatitja e mëngjesit:

Është mirë që tërshërën ta lini në ujë për një kohë më të gjatë, rreth 5 orë. Më pas e kullojmë dhe e ziejmë për rreth gjysmë ore. Tërshërën e gatuar në këtë mënyrë mund ta kombinoni me gatime të kripura dhe të ëmbla.

Nëse i shtoni djathë ose proshutë, do të keni një mëngjes që do t’ju mbushë me energji.

Nëse i shtoni fruta dhe mjaltë, do të merrni një mëngjes krejtësisht të shëndetshëm. Zgjedhja është e juaja.

LEXO EDHE:

Back to top button