OBSH bën thirrje për ndalimin e ushqimeve me përmbajtje të lartë të kripës

OBSH bën thirrje për ndalimin e ushqimeve me përmbajtje të lartë të kripës

Organizata Botërore e Shëndetësisë u ka bërë thirrje vendeve që të vendosin kufizime ligjore për sasinë e kripës në ushqimet e përpunuara, restorantet dhe mensat, si pjesë e një sërë rekomandimesh për të frenuar marrjen e tepërt dhe për të ulur shkallën e sëmundjeve të zemrës.

Siç u tha, pothuajse të gjitha vendet e rajonit evropian, 51 nga 53, kanë një konsum mesatar ditor të kripës mbi maksimumin e rekomanduar, që është pesë gramë në ditë.

Kjo paraqet probleme serioze shëndetësore sepse konsumimi i tepërt i kripës është një nga shkaqet kryesore të presionit të lartë të gjakut ose hipertensionit, i cili është faktori më i madh i rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare, sipas OBSH-së.

“Sa më i madh të jetë reduktimi i marrjes së kripës, aq më e madhe është rënia e presionit të gjakut: ulja e marrjes së kripës mund të zvogëlojë vdekshmërinë nga sëmundjet kardiovaskulare dhe shfaqjen e sulmeve në zemër”, tha Zyra Evropiane e OBSH-së në një deklaratë.

LEXO EDHE:

Back to top button