OKB: Fatkeqësia klimatike nuk po na shpëton

OKB: Fatkeqësia klimatike nuk po na shpëton

Bota po shkon drejt një fatkeqësie klimatike, paralajmëroi OKB-ja në një raport që tregonte se sa larg janë në të vërtetë vendet nga planet e deklaruara dhe të pamjaftueshme të klimës.

Një raport i Programit të Mjedisit të OKB-së (UNEP) paralajmëron për një hendek të madh midis veprimeve të nevojshme për të kufizuar rritjen e temperaturave globale për të shmangur pasojat më të këqija të ndryshimeve klimatike dhe çfarë po bëjnë vendet dhe çfarë kanë premtuar të bëjnë.

Politikat aktuale të klimës çojnë në ngrohjen prej 2.8 gradë Celsius dhe planet e vendeve për dekadën e ardhshme do të çonin në një rritje të temperaturës prej 2.4 në 2.6 gradë Celsius.

“Koha për ndryshime në rritje ka mbaruar dhe vetëm një transformim themelor i ekonomive dhe shoqërive tona mund të na shpëtojë nga përshpejtimi i katastrofës klimatike,” paralajmëroi Drejtoresha Ekzekutive e UNEP, Inger Andersen.

Janë gjithnjë e më të shpeshta përmbytjet, stuhitë dhe zjarret në pyje

Sipas Marrëveshjes së Parisit për Klimën e vitit 2015, vendet u zotuan të ndërmarrin veprime për të reduktuar emetimet e gazeve serrë për të kufizuar ngrohjen globale në respektivisht nën 2 dhe 1.5 gradë Celsius.

Bota tashmë po përballet me përmbytje, stuhi, valë të nxehti dhe zjarre pyjore gjithnjë e më të shpeshta dhe nëse tejkalohet kufiri i ngrohjes prej 1.5 gradë, priten ngjarje ekstreme të motit edhe më shkatërrues.

Planet klimatike, të njohura si Kontributet e Përcaktuara Kombëtare (NDCs), vlerësohet të reduktojnë emetimet globale me pesë deri në dhjetë për qind deri në vitin 2030, ose tre deri në gjashtë miliardë tonë, krahasuar me politikat aktuale.

Por 20 deri në 23 miliardë tonë emetime të tjera nevojiten deri në vitin 2030 për të përmbushur qëllimin e kufizimit të ngrohjes në 1.5 gradë, ose 12 deri në 15 miliardë tonë për të qëndruar brenda 2 gradë Celsius.

Shefi i OKB-së: Duhet të kapërcejmë hendekun përpara se fatkeqësia klimatike të na godasë të gjithëve

Vendet kanë dalë nga rruga për të arritur planet e tyre të papërshtatshme për klimë globalisht, paralajmëron një raport i publikuar përpara bisedimeve të fundit ndërkombëtare për klimën në Sharm El-Sheikh, Egjipt.

Shefi i OKB-së Antonio Guterres u bëri thirrje vendeve të zhvilluara që të jenë liderë në planet më ambicioze të klimës dhe t’i japin fund varësisë së tyre nga karburantet fosile, dhe që Banka Botërore të përfshihet më shumë në luftën kundër ndryshimeve klimatike.

“Ne duhet të kapërcejmë hendekun e emetimeve përpara se katastrofa klimatike të na përfshijë të gjithëve,” përfundoi Guterres.

LEXO EDHE:

Back to top button