OKB paralajmëron: Deri në vitin 2030 bota do të përballet me 560 fatkeqësi natyrore çdo vit!

Përzierje vdekjeprurëse: ndryshimet klimatike, emetimet e gazeve serrë, ngrohja globale dhe paaftësia për të menaxhuar rrezikun.

Luftë e nxehtë. Raporti thekson se këto ngjarje do të ndikojnë më shumë në Azi për një sërë arsyesh. Është zona më e populluar që jeton nën kufirin kombëtar të varfërisë: veçanërisht Filipinet, Bangladeshi, Mianmari, India, Indonezia, Pakistani dhe Vietnami në rajonin Azi-Paqësor. Raporti tregon gjithashtu se Azia është një rajon i prekur fuqishëm nga ndryshimet klimatike dhe në të njëjtën kohë përgjegjës për shkallët e larta të emetimeve.

Konfirmimi i rrezikut vjen nga Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe, sipas të cilit vetëm në vitin 2021 mbi 57 milionë njerëz u prekën nga fatkeqësitë klimatike dhe në skenarin më të keq (përgatitur nga raporti i Institutit Global Mackenzie) Shumica e njerëzve që jetojnë në vendet aziatike do të përballen me ngjarje fatale të shkaktuara nga ndryshimet klimatike dhe pamundësia për të përballuar rrezikun. Një tablo e nxehtë shqetësuese, në fakt, ku të dhënat e OKB-së tregojnë se në periudhën 2010-2019, emetimet mesatare vjetore globale të gazeve serrë arritën nivelet më të larta në historinë njerëzore, edhe nëse ritmi i rritjes është i ngadaltë.

Dy vendet kryesore aziatike për sa i përket emetimeve janë Kina dhe India, të cilat premtuan të “hedhin” qymyrin në samitin e OKB-së COP26 vitin e kaluar. Në vitin 2019, emetimet e gazeve serrë të Kinës tejkaluan emetimet për herë të parë në botën e zhvilluar, sipas një raporti nga firma kërkimore dhe konsulente Rhodium Group, megjithëse Pekini ka rritur përpjekjet për të luftuar ndryshimet klimatike. Sa i përket Indisë, megjithëse ka vendosur një objektiv për zero emetime deri në vitin 2070, gjigandi aziatik mund të shohë rritje të kërkesës globale për energji në 20 vitet e ardhshme pa të – paralajmëron raporti i Iqair, kompania zvicerane e teknologjisë së cilësisë së ajrit – as një zonë urbane nuk e bën këtë, nuk përmbushin udhëzimet për cilësinë e ajrit të dhëna nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Megjithatë, shumë vëzhgues pajtohen që gjendjes së vendeve aziatike, i shtohet kufizimi i kombeve më të zhvilluara: burimet e premtuara nga vendet e pasura, në fakt, janë ende kryesisht në letër, ndërsa koha në dispozicion po pakësohet çdo vit. Një luftë e nxehtë globale, të cilën siç na e ka mësuar pandemia vitet e fundit, duhet ta përballojmë të gjithë së bashku, sepse nuk mund të shpëtojmë dot veten tonë.

LEXO EDHE:

Back to top button