Onkologu i famshëm këshillon: Shtoni kos në dietën tuaj të përditshme për të ulur rrezikun e kancerit të zorrës së trashë
Profesor Justin Stabbing , një onkolog kryesor kirurgjik, këshillon njerëzit që të përfshijnë një porcion kos në dietën e tyre të përditshme në mënyrë që të reduktojnë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë. Ai pohon se ky produkt i njohur i qumështit përmban natyrshëm baktere që frenojnë zhvillimin e kancerit, gjë që mund të zvogëlojë rrezikun deri në 20 për qind. Siç thotë ai, shumë njerëz e kanë pyetur se si të zvogëlohet rreziku nga kjo sëmundje dhe përgjigja është e thjeshtë.

“Ka prova në rritje se konsumi i rregullt i kosit mund të ketë një efekt mbrojtës kundër disa llojeve agresive të kancerit të zorrës së trashë. Por jo të gjithë kosit kanë të njëjtat përfitime. Proceset e ndryshme të fermentimit rezultojnë në nivele të ndryshme të baktereve të dobishme, kështu që gjithmonë zgjidhni jogurtë që përmbajnë kultura të gjalla,” thotë Prof. përmban më pak sheqer dhe aditivë.
Këshillat e profesorit Stabbing vijnë pas rezultateve të një studimi mbresëlënës të publikuar muajin e kaluar, i cili tregoi se njerëzit që hanin të paktën dy racione kos në javë gjatë tre dekadave kishin një rrezik 20% më të ulët për të zhvilluar një lloj të caktuar të kancerit të zorrës së trashë. Në mënyrë të veçantë, ata kishin më pak gjasa të zhvillonin tumore që përmbajnë bifidobaktere – një lloj bakteri që është natyrshëm i pranishëm në zorrët dhe është i dobishëm sepse ndihmon në tretjen e fibrave dhe mbron nga infeksionet.
Megjithatë, i njëjti lloj bakteri mund të gjendet edhe në disa forma të kancerit të zorrës së trashë, megjithëse ekspertët besojnë se ato nuk e shkaktojnë kancerin. Prof.Stabbing thekson se janë pikërisht këto lloj tumoresh që kanë një nga nivelet më të ulëta të mbijetesës. Supozohet se bifidobakteret që gjenden natyrshëm në kos kanë një efekt antitumor, domethënë parandalojnë formimin e tumoreve, megjithëse mekanizmi i saktë ende nuk është shpjeguar plotësisht. Për më tepër, besohet se jogurti gjithashtu mund të ketë një efekt anti-inflamator në rreshtimin e zorrës së trashë, gjë që redukton më tej rrezikun.
Dhe qumështi mbron
Studimi i Harvardit që përfshin mbi 130,000 njerëz nuk është i pari që zbulon një lidhje midis produkteve të qumështit dhe mbrojtjes kundër kancerit të zorrës së trashë. Një studim britanik i publikuar në janar të këtij viti tregoi se rritja e marrjes së qumështit me vetëm një gotë në ditë ul ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të kësaj sëmundjeje.
Studiuesit mblodhën të dhëna nga 542 gra dhe zbuluan se ato që pinin një gotë të madhe qumësht çdo ditë kishin 17 për qind më pak rrezik për t’u prekur nga kanceri. Shkencëtarët supozojnë se efekti pozitiv mund të jetë për shkak të ndikimit të produkteve të qumështit në florën e shëndetshme të zorrëve, gjë që shpjegohet me përmbajtjen e tyre të lartë të kalciumit.
“Është e mundur që kalciumi të mbron nga kanceri duke lidhur substanca potencialisht të dëmshme në zorrë dhe duke nxitur vdekjen e qelizave jonormale”, shpjegon Prof. Stabbing.
Gjithnjë e më shumë të rinj po sëmuren
Rekomandimet e Prof. Therjet me thikë vijnë në një kohë kur numri i rasteve të kancerit të zorrës së trashë po rritet globalisht tek njerëzit nën 50 vjeç, të cilët janë gjithashtu të shëndetshëm dhe në formë të mirë fizike. Një rishikim i të dhënave nga 50 vende zbuloi se numri i të rinjve që vuajnë nga kjo sëmundje po rritet në të gjitha vendet e analizuara. Në nivel global, numri i të rinjve të diagnostikuar me kancer të zorrës së trashë është rritur me 50 për qind në 30 vitet e fundit.
Ekspertët nuk janë plotësisht të sigurt se çfarë e shkakton këtë prirje alarmante, por ata dyshojnë se mund të lidhet me dietën e dobët, popullaritetin e ushqimeve ultra të përpunuara dhe aktivitetin e pamjaftueshëm fizik.