Oqeanet blu të Tokës po bëhen në mënyrë misterioze jeshile

Oqeanet blu të Tokës po bëhen në mënyrë misterioze jeshile

Hulumtimi i ri i udhëhequr nga B. B. Kael i Qendrës Kombëtare të Oqeanografisë në Mbretërinë e Bashkuar ka zbuluar një ndryshim të rëndësishëm në ngjyrën e oqeaneve të botës, me pasoja të gjera për ekosistemet detare dhe ciklin global të karbonit.

Hulumtimi, i cili analizoi të dhëna 20 vjeçare nga sateliti Aqua i NASA-s, zbuloi se 56 për qind e sipërfaqes globale të detit ka pësuar një ndryshim të dukshëm në ngjyrë që nga viti 2002, kryesisht duke u bërë më e gjelbër. Ky ndryshim i ngjyrës, edhe pse delikate për syrin e njeriut, ofron njohuri kryesore për shëndetin dhe përbërjen e ekosistemeve të oqeanit.

Trendi i gjelbërimit është veçanërisht i theksuar në rajonet tropikale dhe subtropikale, duke treguar ndryshime të mundshme në komunitetet fitoplanktonike – organizma mikroskopikë që formojnë bazën e rrjetës ushqimore detare.

Hulumtimi përdori të dhëna nga instrumenti MODIS në satelitin Aqua, i cili ka monitoruar ngjyrën e oqeanit për dy dekada. Duke analizuar të gjithë spektrin e dritës së dukshme të reflektuar nga sipërfaqja e oqeanit, studiuesit ishin në gjendje të zbulonin ndryshime që matjet tradicionale të klorofilit mund të kishin humbur.

Kael theksoi se këto ndryshime ngjyrash ka të ngjarë të nënkuptojnë ndryshime më të gjera në ekosistemet e oqeanit, duke përfshirë potencialisht grumbullime të ndryshme të planktoneve, rritje të grimcave të mbeturinave ose ndryshime në popullatat e zooplanktonit. Ekipi hulumtues përjashtoi ndotjen e përhapur ose plastikën si shkak.

Një faktor kyç i identifikuar në hulumtim është shtresimi i shtuar i oqeaneve për shkak të ndryshimeve klimatike. Ndërsa ujërat sipërfaqësore ngrohen dhe bëhen më pak të prirur për t’u përzier me shtresa më të thella, të pasura me lëndë ushqyese, krijohen kushte për disa lloje planktoni të përshtatur me mjedise të varfëra me lëndë ushqyese.

Misioni i ardhshëm satelitor Pace i NASA-s, që do të nisë në vitin 2024, premton të ofrojë vëzhgime edhe më të detajuara të ngjyrës së oqeanit, duke ofruar potencialisht njohuri shtesë mbi diversitetin e fitoplanktonit dhe normat e rritjes.

Ndërsa njohuritë e studiuesve për këto ndryshime thellohen, po bëhet gjithnjë e më e qartë se ndryshimet e ngjyrave të oqeaneve tona janë një manifestim i dukshëm i ndikimeve të thella të ndryshimeve klimatike në ekosistemet më vitale të Tokës.

LEXO EDHE:

Back to top button