Organizata Botërore Meteorologjike: Ky është një alarm i kuq për botën

Të gjitha rekordet globale të klimës u thyen vitin e kaluar, paralajmëroi Organizata Botërore Meteorologjike (WMO), duke shprehur shqetësim të veçantë për ngrohjen e oqeaneve dhe shkrirjen e akullit të detit

Në raportin e saj vjetor mbi gjendjen e klimës globale, WMO vuri në dukje se temperaturat mesatare kanë arritur nivelin e tyre më të lartë në 174 vitet e fundit të monitorimit – 1.45 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale.

 

 

 

Temperaturat e oqeanit kanë arritur nivelin e tyre më të lartë në 65 vitet e fundit të matjes dhe më shumë se 90 për qind e detit është e ekspozuar ndaj ngrohjes sipas WMO.

“WMO ka dhënë një alarm të kuq për botën,” tha Sekretarja e Përgjithshme e WMO, Celeste Saulo, e cila mori detyrën në janar, duke shtuar: “Ajo që kemi përjetuar në vitin 2023, veçanërisht ngrohja e paprecedentë e oqeaneve, tërheqja e akullnajave dhe Humbja e akullit të detit Antarktik është një shkak për shqetësim të veçantë.”

Rekordet po bien

Ndryshimet klimatike, të shkaktuara nga djegia e lëndëve djegëse fosile, së bashku me fenomenin klimatik El Nino, thyen rekorde në vitin 2023. Shkencëtarët paralajmërojnë se viti 2024 mund të jetë më i keq pasi El Nino rrit temperaturat.

Raporti paralajmëron për shkrirjen masive të akullit të detit Antarktik, zona më e madhe e matur e akullit të shkrirë ishte një milion kilometra katrorë, afërsisht sa madhësia e Egjiptit. Kjo prirje, e kombinuar me ngrohjen e oqeanit që shkakton përhapjen e ujit, ka kontribuar në një më shumë se dyfishim të nivelit të detit në dekadën e fundit krahasuar me periudhën nga 1993 deri në 2002, sipas WMO.

 

 

 

Pjesa më e madhe e nxehtësisë ishte e përqendruar në Atlantikun e Veriut, ku temperaturat në fund të vitit 2023 ishin mesatarisht 3 gradë Celsius mbi mesataren, thuhet në raport.

Temperaturat më të ngrohta të oqeanit po ndikojnë në ekosistemet detare të ndjeshme dhe shumë lloje peshqish kanë ikur nga veriu në ujërat më të ftohta që ata preferojnë.

LEXO EDHE:

Back to top button