Pacientëve me diabet të tipit 1 në Angli do t’u ofrohet teknologjia e quajtur “pankreasi artificial”

Pacientëve me diabet të tipit 1 në Angli do t’u ofrohet teknologjia e quajtur “pankreasi artificial”

Fëmijët dhe të rriturit në Angli që jetojnë me diabet të tipit 1 do të marrin një “pankreas artificial” në një iniciativë të parë botërore që po zbatohet nga autoritetet shëndetësore të këtij vendi.

Sipas mediave britanike, përcjell Telegrafi, pajisja “novatore” monitoron vazhdimisht glukozën në gjak të një personi dhe më pas rregullon automatikisht sasinë e insulinës që i jepet përmes një pompe.

Sistemi quhet Sistem Hibrid i Mbyllur, i quajtur nganjëherë “një pankreas artificial”, ku një monitor i sheqerit në gjak, pompë insuline dhe softuer në telefonin e një personi “komunikojnë me njëri-tjetrin”, sipas Diabetes UK.

Ai heq nevojën për të nxjerrë gjak me një test shpimi me gisht, ose për të injektuar manualisht insulinë për disa përdorues.

NHS thotë se kjo mund të parandalojë sulmet kërcënuese, të cilat mund të çojnë në konvulsione, koma apo edhe vdekje për njerëzit që jetojnë me diabet të tipit 1.

Aktualisht janë më shumë se 269,000 njerëz që jetojnë në Angli me këtë gjendje dhe identifikimi dhe trajtimi i tij i kushton autoriteteve rreth 10 miliardë paund në vit, ose 10% e të gjithë buxhetit të saj.

Shërbimet lokale të NHS do të fillojnë të identifikojnë njerëzit e kualifikuar që jetojnë me diabet të tipit 1, dhe atyre u janë dhënë 2.5 milion £ për të filluar trajtimin e pacientëve.

Përhapja masive e “pankreasit artificial” bazohet në një pilot të suksesshëm të teknologjisë, i cili pa 835 të rritur dhe fëmijë me diabet të tipit 1 që u dhanë pajisje për të përmirësuar menaxhimin e gjendjes së tyre. /Telegrafi/

LEXO EDHE:

Back to top button