Pamjet e reja me të cilat po tallen ukrainasit: Rusët të armatosur me pushkë të shekullit të 19-të

Duke gjykuar nga pajisjet e ushtarëve rusë, duket se disa gjëra kanë ndryshuar shumë pak në Rusi nga periudha sovjetike e deri më tani. Situata me luftën në Ukrainë është përkeqësuar më tej në javët e fundit dhe tani janë të dukshme pajisjet më të vjetra se 70 vjet.

Një video e ushtarëve rusë të pajisur me pajisje ushtarake shumë më të vjetra që duket se i përket shekullit të 19-të është shfaqur në mediat sociale.

Armatura e trupit dhe uniformat e kamuflazhit fshehin disi pajisje të tjera, shumë më të vjetra, siç janë helmetat e çelikut SSh-60 të epokës sovjetike. Por duke pasur parasysh se ndryshimi është pothuajse i padukshëm, është e mundur që të bëhet fjalë për modelin SSh-40 nga Lufta e Dytë Botërore.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, BRSS ishte i njohur për përdorimin e trupave si vendqëndrime topash, duke i dërguar ato në front pothuajse pa armë.

Mbajtja e helmetave prej çeliku më shumë se gjysmë shekulli është një detaj më pak i dukshëm, pjesa më e habitshme është arma. Ushtarët mbajnë pushkë të cilësisë së mirë Mosin-Nagant Model 1891.

Kjo pushkë e shekullit të 19-të është përdorur në të gjitha konfliktet në të cilat ka marrë pjesë Rusia, duke filluar me Luftën Ruso-Japoneze të vitit 1904. Por tashmë në 1945 ajo u konsiderua e vjetëruar dhe BRSS filloi të përdorte modelin SKS, i cili përfundimisht u zëvendësua nga AK-47.

LEXO EDHE:

Back to top button