Paralajmërim serioz: Evropa nuk është e përgatitur për rreziqet e ndryshimeve klimatike

Paralajmërimi vjen pasi Komisioni Evropian do të shpallë të martën strategjitë për të rritur aftësinë e bllokut për t'u përshtatur me ndryshimet klimatike

Rreziqet e ndryshimeve klimatike po rriten dhe Bashkimi Evropian nuk është gati të përballet me nxehtësinë ekstreme, zjarret në pyje dhe përmbytjet edhe më të këqija, ka paralajmëruar agjencia e BE-së.

“Rreziqet e kërcënimeve klimatike po rriten më shpejt se kapaciteti ynë shoqëror”, tha drejtoresha e Agjencisë Evropiane të Mjedisit (EEA), Lina Mononen, gjatë publikimit të raportit të ri të agjencisë.

Vlerësimi i parë i EEA-së për ndryshimet klimatike ka treguar se shumë fusha nga infrastruktura publike dhe financat deri te shëndeti dhe mjedisi janë në rrezik, dhe disa janë në rrezik më të madh se sa mendohej më parë.

Raporti zbuloi se thatësira dhe nxehtësia në rritje jo vetëm që po kërcënojnë prodhimin e të korrave në Evropën Jugore, por po kërcënojnë edhe vendet në Evropën Qendrore.

Rritja e nxehtësisë përbën gjithashtu një kërcënim për transmetimin e energjisë pasi nxehtësia prek linjat e energjisë dhe thatësira ndikon në prodhimin e energjisë në termocentralet bërthamore.

Përmbytjet mund të ndikojnë gjithashtu në përbërjen e prodhimit të energjisë në Evropën Jugore.

 

 

 

Vapa ekstreme shoqërohet gjithashtu me vdekjen e parakohshme të një pjese të madhe të banorëve të ekspozuar ndaj stresit të nxehtësisë, veçanërisht në jug të BE-së. Tani është kaq nxehtë në Evropën Jugore sa mushkonjat mund të transmetojnë sëmundje të pazakonta tropikale.

Paralajmërimi vjen pasi Komisioni Evropian do të shpallë të martën një strategji për të forcuar aftësinë e bllokut për t’iu përshtatur ndryshimeve klimatike.

LEXO EDHE:

Back to top button