Parashikimet e meteorologëve: Evropën e pret një dimër jashtëzakonisht i ngrohtë

Parashikimet e meteorologëve: Evropën e pret një dimër jashtëzakonisht i ngrohtë

Temperaturat e këtij dimri do të jenë vendimtare për të gjithë qytetarët e shqetësuar për kostot rekord të ngrohjes së shtëpive, por edhe për politikanët evropianë që duan të shmangin reduktimet e energjisë për shkak të reduktimit të furnizimit me gaz rus.

“Ne shohim se dimri do të jetë më i ngrohtë se zakonisht”, tha Carlo Buontempo, drejtor i Shërbimit të Ndryshimeve Klimatike Copernicus, i cili bën parashikime sezonale për Qendrën Evropiane të Parashikimeve të Motit (ECMWF).

“Megjithatë, ka ende një shans të konsiderueshëm për një fluks të bllokuar, i cili mund të dërgojë në temperatura të ftohta dhe erëra mbi Evropë”, shton Buontempo.

ECMWF krijon parashikime bazuar në të dhënat nga një numër shërbimesh kombëtare meteorologjike në të gjithë Evropën.

Parashikimet e tyre bazohen në tregues të tillë si temperatura e oqeanit dhe atmosferës, si dhe shpejtësia e erës stratosferike, por nuk kanë saktësinë e raporteve afatshkurtra.

Dimri evropian pritet të jetë më i ngrohtë se zakonisht për shkak të fenomenit të motit global “La Nina”, i cili shoqërohet me ftohje të temperaturave të sipërfaqes në Oqeanin Paqësor ekuatorial qendror dhe lindor.

“Ne e dimë se në një vit “La Nina”, pjesa e dytë e dimrit në Evropë priret të favorizojë erërat perëndimore, të cilat janë kryesisht të ngrohta dhe të lagështa”, thotë Buontempo.

Agjencia do të përditësojë parashikimin e saj për sezonin e dimrit muajin e ardhshëm kur do të jetë më i saktë. 

LEXO EDHE:

Back to top button