Pas 320 vjetë mbyllet gazeta që shkroi për Mozart

Pas 320 vjetë mbyllet gazeta që shkroi për Mozart

Pas 320 vjetësh, gazeta ditore më e vjetër e shtypur në Austri dhe në botë, Wiener Zeitung, e cila mbështetej me para nga shteti dhe reklamat publike, nuk botohet më. “Nuk është punë e qeverisë të financojë një gazetë të përditshme,” tha Kurtz. Shkoni tregojuni njerëzve tanë që, pa dyshim, nuk janë kursyer kurrë për qëllime budallaqe dhe korruptive.

Me vendim të parlamentit austriak, sipas modelit aktual të biznesit, botimi i shtypur i Wiener Zeitung, i cili është në qarkullim që nga viti 1703, pushon së botimi.

Në historinë e tyre 320-vjeçare, ata kanë mbuluar gjithçka nga zbulimi i një talenti të ri të quajtur Mozart, deri te abdikimi i perandorit të fundit Habsburg.

Ajo është në pronësi të qeverisë austriake që nga viti 1857 dhe gazeta u mbështet financiarisht falë ligjit që të gjitha shpalljet publike duhet të botohen në një gazetë të shtypur.

Parlamenti tani e ka shfuqizuar atë dispozitë pa kuptim.

“Nuk është detyra e Republikës të drejtojë dhe financojë një gazetë të përditshme,” tha një herë kancelari Sebastian Kurz .

Të paktën pesë vjet më parë, qeveria maqedonase subvencionoi shumë gazetat e shtypura, me nga 500,000 deri në 700,000 euro në vit. Sikur të mos kishin dalë sepse janë të kërcënuar nga teknologjitë e reja.

Çfarë nuk subvencionojmë dhe makina shkrimi që janë të rrezikshme për jetën nga tastiera e kompjuterit? 

Por, gjithçka ka para, ne nuk jemi si austriakët.

LEXO EDHE:

Back to top button