Pas sa kohësh dieta keto bëhet e dëmshme, tregon një dietologe

Pas sa kohësh dieta keto bëhet e dëmshme, tregon një dietologe

Dieta keto është e ulët në karbohidrate dhe e lartë në yndyrë dhe e shtyn trupin të hyjë në një gjendje ketoze.

Kjo dietë përfshin ushqime të tilla si mishi, peshku, vezët, arrat, farat dhe perimet pa niseshte, ndërkohë që shmangen ushqimet e pasura me karbohidrate si drithërat, sheqeri, frutat dhe perimet e caktuara.

Duke reduktuar në mënyrë drastike marrjen e karbohidrateve dhe duke rritur konsumin e yndyrës, trupi detyrohet të përdorë yndyrën si burimin kryesor të energjisë në vend të karbohidrateve. Kjo mund të çojë në humbje peshe, rritje të niveleve të energjisë dhe përmirësim mendor. Megjithatë, efektet anësore afatgjata të dietës keto përfshijnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe mungesës së lëndëve ushqyese.

Kohëzgjatja e kësaj diete mund të ndryshojë në varësi të qëllimeve individuale dhe shëndetit. Nutricionistja Kejal Shah tregon se sa kohë duhet përdorur para se të bëhet e dëmshme.

– Nuk e rekomandoj dietën keto për më shumë se gjashtë muaj. Edhe pse ndihmon në humbjen e peshës, janë studiuar vetëm rezultatet afatshkurtra – thotë ajo.

Nuk ka të dhëna dhe hulumtime të mjaftueshme për efektet anësore afatgjata të dietës keto, ndaj këshillohet konsultimi me një profesionist të kujdesit shëndetësor.

– Kjo dietë mund të bëhet e pashëndetshme nëse nuk praktikohet siç duhet. Mund të çojë gjithashtu në mangësi të lëndëve ushqyese ose probleme të tjera shëndetësore. Është e rëndësishme t’i jepet përparësi një marrjeje të ekuilibruar të lëndëve ushqyese thelbësore dhe të dëgjoni sinjalet e trupit tuaj për çdo shenjë shqetësimi ose efekte negative – thotë Shah.

Përveç kësaj, mund të çojë në probleme me tretjen, kapsllëk dhe sheqer të ulët në gjak në mënyrë të rrezikshme.

1. Jepni prioritet ushqimeve me vlera ushqyese

Është e rëndësishme të konsumoni ushqime të pasura me lëndë ushqyese dhe të mos mbështeteni në ushqime të përpunuara dhe me yndyrë të lartë. Ne duhet të përfshijmë një shumëllojshmëri perimesh pa niseshte në dietën tonë për të siguruar marrjen e duhur të fibrave, vitaminave dhe mineraleve.

2. Qëndroni të hidratuar

Përveç pirjes së mjaftueshme të ujit, është e rëndësishme të kujdeseni për marrjen e duhur të elektroliteve, pasi ulja e karbohidrateve mund të ndikojë në ekuilibrin e lëngjeve dhe elektroliteve.

3. Monitoroni rregullisht nivelet e lipideve

Është shumë e rëndësishme të monitoroni rregullisht nivelet e lipideve në gjak dhe të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor.

4. Ritmi i vetes

Çelësi është të dëgjoni trupin tuaj dhe të rregulloni dietën tuaj pasi nevojat individuale mund të ndryshojnë.

LEXO EDHE:

Back to top button