Pelegrinazhi në Mekë, mbi 1 mijë njerëz humbën jetën nga vapa gjatë Haxhit

Pelegrinazhi në Mekë, mbi 1 mijë njerëz humbën jetën nga vapa gjatë Haxhit

Më shumë se 1000 njerëz kanë vdekur tani gjatë pelegrinazhit të Haxhit në Mekë. Temperaturat kanë arritur të paktën 51.8C (125F) në hije në qytetin e Arabisë Saudite, qyteti më i shenjtë në Islam.

Shifra përfshin 58 egjiptianë të tjerë, duke e çuar në 658 numrin e pelegrinëve egjiptianë që kanë vdekur gjatë Haxhit. Nga këto, 630 ishin pa dokumente në mbretërinë, e cila shpërndan vizat e pelegrinazhit sipas vendeve bazuar në një sistem kuotash.

Dhjetë vende kanë raportuar gjithsej 1,081 vdekje gjatë pelegrinazhit vjetor – një nga pesë shtyllat e Islamit. Shifrat vijnë nga deklaratat zyrtare ose nga diplomatët që punojnë për përgjigjet në vendet e tyre.

Pelegrinët kanë përdorur çadra për t’u mbrojtur nga dielli, pasi autoritetet saudite i paralajmëruan ata të qëndrojnë të hidratuar dhe të shmangin qëndrimin jashtë gjatë orëve më të nxehta, midis orës 11 dhe 15:00.

Rrëmuja, zjarret në tenda dhe aksidente të tjera kanë shkaktuar qindra të vdekur gjatë Haxhit në 30 vitet e fundit. Rreth 240 njerëz thuhet se vdiqën vitin e kaluar.

LEXO EDHE:

Back to top button