Pëllumbat mendojnë në të njëjtën mënyrë si inteligjenca artificiale

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se pëllumbat mund të bëjnë dallimin midis pikturave të Pikasos dhe pikturave të Monet. Gjithashtu u përcaktua se ata mund të numërojnë, të njohin kancerin në imazhet radiologjike, të njohin fjalët dhe të kenë një memorie të shkëlqyer. Hulumtimet e reja kanë treguar se truri i pëllumbave funksionon në mënyrë të ngjashme me inteligjencën artificiale.

Psikologët nga Universiteti i Iowa-s hetuan trurin e pëllumbave duke përdorur teste komplekse kategorizimi që nuk do të zgjidheshin nga të menduarit e nivelit të lartë, si përdorimi i logjikës ose arsyetimit. Në vend të kësaj, përmes provës dhe gabimit, pëllumbat arritën të mbanin mend skenarë të mjaftueshëm në test për ta zgjidhur atë me rreth 70 për qind saktësi.

Kompjuterët punojnë në të njëjtën mënyrë, domethënë ata mësohen të njohin shkaqet dhe objektet që njerëzit i njohin lehtësisht. Sigurisht, kompjuterët janë përtej aftësive të pëllumbave. Megjithatë, procesi bazë i krijimit të asociacioneve, i cili konsiderohet një teknikë e të menduarit të nivelit të ulët, është i njëjtë te pëllumbat dhe inteligjenca artificiale.

Kjo do të thotë se një pëllumb mund të mundë një njeri në shah ose një lojë video, thotë autori Ed Wasserman, i cili është profesor i psikologjisë eksperimentale në universitet.

LEXO EDHE:

Back to top button