Për herë të parë në histori, Kanadaja emëron një grua në krye të ushtrisë

Për herë të parë në histori, Kanadaja emëron një grua në krye të ushtrisë

Kanadaja emëroi një grua si ushtaraken më të lartë të vendit për herë të parë, duke vazhduar shtytjen e kryeministrit Justin Trudeau për të emëruar gratë në punët më të larta.

Gjeneral-lejtnant Jennie Carignan, e ngarkuar me përpjekjet për të eliminuar seksizmin e rrënjosur dhe sjelljen e keqe në forcat e armatosura, do të marrë detyrën më 18 korrik si shefe e shtabit të mbrojtjes.

Carignan, fillimisht një inxhiniere ushtarake, ka komanduar trupa në Afganistan, Bosnje-Hercegovinë, Irak dhe Siri gjatë 35 viteve të saj në ushtri.

“Gjatë karrierës së saj, cilësitë e saj të jashtëzakonshme drejtuese, përkushtimi ndaj përsosmërisë dhe përkushtimi ndaj shërbimit kanë qenë një pasuri e jashtëzakonshme për Forcat tona të Armatosura”, tha Trudeau në një deklaratë.

Carignan merr postin në një kohë kur Kanadaja është nën presionin e aleatëve për të rritur shpenzimet e saj të mbrojtjes.

Forcat e armatosura po luftojnë për të përmbushur qëllimet e rekrutimit dhe kanë qenë të ngadalta në zëvendësimin e pajisjeve të vjetruara.

Nëntorin e kaluar, kreu i marinës tha se ushtria ishte në “një gjendje kritike” dhe mund të mos jetë në gjendje të kryejë detyrat themelore në 2024.

Trudeau, një feminist i njohur, mori detyrën në fund të vitit 2015 dhe ka ndjekur politika të dizajnuara për të nxitur barazinë gjinore.

Në vitin 2018, ai emëroi Brenda Lucki si kreun e parë femër të policisë kanadeze. Dy guvernatorët e fundit të përgjithshëm, kanë qenë gra. Trudeau i emëroi të dyja.

LEXO EDHE:

Back to top button