Për shumë njerëz, një ushqim i preferuar i përditshëm mund të zvogëlojë rrezikun e demencës

Për shumë njerëz, një ushqim i preferuar i përditshëm mund të zvogëlojë rrezikun e demencës

Djathi mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të demencës, sugjeron një studim i ri. Shkencëtarët zbuluan se ata që hanë rregullisht djathë performuan më mirë në testet njohëse, duke sugjeruar se ata kishin më pak gjasa të zhvillonin sëmundjen më vonë në jetë.

Studiuesit gjurmuan shëndetin, aktivitetin fizik dhe zakonet e të ngrënit të 1516 njerëzve mbi moshën 65 vjeç në Tokio.

Kjo përfshinte dietën e tyre, historinë e rënieve, gjendjet kronike, masën muskulore, yndyrën e trupit, presionin e gjakut, forcën e kapjes, shpejtësinë e ecjes, kolesterolin dhe gjendjen mendore.

Rreth 80% e pjesëmarrësve konsumuan djathë – çdo ditë (28%), një herë në dy ditë (24%) ose dy herë në javë (30%).

Varieteti i përpunuar ishte opsioni më i popullarizuar, i ndjekur nga djathi i bardhë i mykur (si Brie dhe Camembert), djathi i freskët (si feta, mascarpone dhe ricotta) dhe djathi blu (përfshirë Stilton dhe Gorgonzola).

Më pas, vullnetarët iu përgjigjën 30 pyetjeve që testonin funksionin e tyre njohës – një pyetësor i njohur si Provimi Mini-Mental State Examination (MMSE). Ai përfshin kujtesën, gjuhën, orientimin, vëmendjen dhe aftësitë vizuohapësinore.

Një rezultat prej 23 ose më poshtë konsiderohet një shënues i funksionit të dobët njohës. Ekipi zbuloi se ata që përfshinin djathë në dietën e tyre kishin më pak gjasa të shënonin nën këtë prag.

Ata që hanin djathë gjithashtu kishin presion të ulët të gjakut dhe BMI, shpejtësi më të shpejtë në ecje dhe më shumë shumëllojshmëri në dietën e tyre në përgjithësi. Megjithatë, ata kishin më shumë kolesterol dhe sheqer në gjak.

Autorët, të cilët publikuan gjetjet e tyre në revistën Nutrients, thanë:

“Studimet e mëparshme kanë treguar se një dietë e karakterizuar nga një konsum i lartë i produkteve të sojës, perimeve, algave, qumështit dhe produkteve të qumështit, së bashku me një konsum të ulët të produkteve të drithërave, shoqërohet me një rrezik të reduktuar të zhvillimit të demencës. Rezultatet tona sugjerojnë se marrja e djathit lidhet në mënyrë të kundërt me funksionin më të ulët njohës edhe pas përshtatjes për ngatërruesit e shumtë.”

Ata arritën në përfundimin se djathi mund të ketë veti përmirësuese të trurit, por nevojiten studime të mëtejshme për të përcaktuar rolin që luan, veçanërisht në zhvillimin e demencës.

LEXO EDHE:

Back to top button