Për tryezën e Vitit të Ri: Specialiteti i viçit Wellington

Beef Wellington në versionin e Gordon Ramsay është një specialitet për raste të veçanta, ashtu si festat e Vitit të Ri.

Është një specialitet i kuzhinës angleze. Nuk konfirmohet pse quhet Wellington, por besohet se është emëruar pas Arthur Wellesley – Duka i Parë i Wellington.

Do t’ju themi menjëherë se kjo nuk është një recetë e thjeshtë që përgatitet shpejt. Do të duhet disa përpjekje, por ia vlen.

Përbërësit e nevojshëm:
  • 1 kg fileto viçi
  • 3 lugë vaj ulliri
  • 250 gr kampionë
  • 50 g gjalpë
  • 1 degë trumzë e freskët
  • 100 ml verë të bardhë të thatë
  • 12 copë proshuto
  • 500 gr petë sfoliat
  • pak miell për pluhurosje
  • 2 të verdha veze të rrahura me një lugë çaji ujë
  • piper
Përgatitja:

Ngroheni furrën në 220°C. Vendoseni fileton e viçit në një fletë pjekjeje, lyejeni me 1 lugë gjelle vaj ulliri dhe lyejeni me piper, më pas skuqeni për 15 deri në 20 minuta derisa të jetë e rrallë. Kur të jetë gatuar sipas dëshirës tuaj, e hiqni nga furra të ftohet, më pas e lini në frigorifer për rreth 20 minuta.

Ndërsa mishi i viçit është duke u ftohur, grini 250 gr kërpudha sa më imët që të kenë teksturën e thërrimeve të trashë.

Në një tigan të madh ngrohim 2 lugë vaj ulliri dhe 50 gr gjalpë dhe skuqim kërpudhat në zjarr mesatar me 1 degë të madhe trumzë të freskët për rreth 10 minuta duke i përzier shpesh derisa të zbuten.
E rregulloni përzierjen e kërpudhave, derdhni 100 ml verë të bardhë të thatë dhe gatuajeni për rreth 10 minuta derisa të përthithet e gjithë vera. Përzierja duhet të mbajë formën e saj kur përzihet. Hiqni përzierjen e kërpudhave nga tigani që të ftohet dhe hidhni trumzën.

Palosni dy copa filmi ushqimor mbi një dërrasë të madhe prerëse. Në letër vendosim 12 copa proshuto, pak të mbivendosura, në dy rreshta. Gjysmën e kërpudhave e shtrojmë mbi proshuto, më pas vendosim fileton sipër tyre dhe shpërndajmë kërpudhat e mbetura. Përdorni skajet e fletës për të mbështjellë gjithçka rreth viçit në një rrotull. Ftoheni mishin ndërsa hapni brumin.

Sipërfaqen e punës e spërkasim me pak miell. Rrokullisni një të tretën e paketimit të 500 g petë në një rrip me përmasa 18 x 30 cm dhe vendoseni në një tepsi që nuk ngjit. Hapeni pjesën tjetër të petës me petë në përmasa rreth 28 x 36 cm. Zbërtheni fileton nga folia dhe vendoseni në mes të një rripi më të vogël paste. Rrahim 2 të verdhat e vezëve me 1 lugë çaji ujë dhe lyejmë me furçë skajet e brumit, si dhe sipër dhe anët e mishit të mbështjellë. Me një oklla, ngrini me kujdes dhe tërhiqni një pjesë më të madhe brumi mbi mish, duke e shtypur mirë anash. Pritini qepjet në skajet prej rreth 4 cm. Mbyllni skajin me dorezën e një piruni ose luge.

Lyejeni gjithçka me më shumë të verdhë veze. Lëreni në frigorifer për të paktën 30 minuta dhe deri në 24 orë. Ngroheni furrën në 200°C. Lyejeni viçin me pak më shumë të verdhë veze dhe skuqeni derisa të marrë ngjyrë kafe të artë dhe të bëhet krokante – 20-25 minuta për rrallë, 30 minuta për rrallë. Lëreni të qëndrojë për 10 minuta përpara se ta shërbeni dhe priteni në feta të trasha.

LEXO EDHE:

Back to top button