Përdorimi i kanabisit shoqërohet me ndryshime në epigjenom

Përdorimi i kanabisit shoqërohet me ndryshime në epigjenom

Përdorimi i kanabisit mund të shkaktojë ndryshime në epigjenomën e trupit të njeriut, sipas një studimi me 1000 të rritur. Epigjenomi funksionon si një grup çelësash, duke ndezur ose fikur gjenet për të ndryshuar mënyrën se si funksionojnë trupat tanë.

“Ne vëzhguam një lidhje midis përdorimit kumulativ të marihuanës dhe shënuesve të shumtë epigjenetikë me kalimin e kohës,” shpjegoi Lifang Hou, një mjek parandalues ​​dhe epidemiolog në Shkollën e Mjekësisë Feinberg të Universitetit Northwestern në korrik 2023.

Kanabisi është substanca më e përdorur në SHBA, me 49 për qind të njerëzve që e përdorin atë të paktën një herë, raportuan Howe dhe studiuesit amerikanë në punimin e tyre të botuar. Disa shtete amerikane dhe vende të tjera e kanë legalizuar kanabisin, por ne ende nuk i kuptojmë plotësisht efektet e tij në shëndetin tonë.

Studiuesit studiuan rreth 1000 të rritur që morën pjesë në një studim të mëparshëm afatgjatë, ku u pyetën për përdorimin e tyre të kanabisit gjatë një periudhe 20-vjeçare. Pjesëmarrësit në hulumtim dhanë mostra gjaku në dy raste gjatë asaj periudhe, në moshën 15 dhe 20 vjeçare. Ata ishin të moshës midis 18 dhe 30 në fillim, ose ‘viti 0’.

Duke përdorur këto mostra gjaku pesëvjeçare, Howe dhe ekipi i saj shikuan ndryshimet epigjenetike, veçanërisht nivelet e metilimit të ADN-së, te njerëzit që kishin përdorur kanabis kohët e fundit ose për një kohë të gjatë.

Shtimi ose heqja e grupeve metil nga ADN-ja është një nga modifikimet epigjenetike më të studiuara. Pa ndryshuar sekuencën e gjenomit, ai ndryshon aktivitetin e gjeneve, sepse qelizat e kanë më të vështirë të lexojnë udhëzimet e gjenomit me këto ndryshime molekulare në rrugën e tyre.

Faktorët mjedisorë dhe të stilit të jetesës mund të nxisin këto ndryshime metilimi, të cilat mund t’u kalohen brezave të ardhshëm dhe biomarkerët e gjakut mund të ofrojnë informacion si për ekspozimet e fundit ashtu edhe për ato historike.

– Ne kemi identifikuar më parë lidhje midis përdorimit të marijuanës dhe procesit të plakjes përmes metilimit të ADN-së. “Ne donim të hetojmë më tej nëse faktorë të veçantë epigjenetikë janë të lidhur me marihuanën dhe nëse këta faktorë lidhen me rezultatet shëndetësore”, tha Howe.

Të dhënat gjithëpërfshirëse mbi përdorimin e kanabisit nga pjesëmarrësit i lejuan shkencëtarët të vlerësojnë përdorimin kumulativ me kalimin e kohës, si dhe përdorimin e fundit dhe ta krahasojnë atë me shënuesit e metilimit të ADN-së në gjakun e tyre për analizë.

Ata gjetën shënues të shumtë të metilimit të ADN-së në mostrat e gjakut 15-vjeçar; 22 ishin të lidhura me përdorimin e fundit dhe 31 në lidhje me përdorimin kumulativ të kanabisit. Në mostrat e marra në pikën 20-vjeçare, ata identifikuan 132 shënues të lidhur me përdorimin e fundit dhe 16 të lidhur me përdorimin kumulativ.

“Është interesante, ne identifikuam vazhdimisht një shënues të lidhur më parë me përdorimin e cigareve, duke sugjeruar një rregullim të mundshëm të përbashkët epigjenetik midis përdorimit të cigares dhe marihuanës”, shpjegon Howe.

Ndryshimet e shumta epigjenetike të lidhura me përdorimin e kanabisit kanë qenë të lidhura më parë me gjëra të tilla si përhapja e qelizave, sinjalizimi i hormoneve, infeksionet, çrregullimet neurologjike si skizofrenia dhe çrregullimi bipolar dhe çrregullimet e përdorimit të substancave.

Është e rëndësishme të theksohet se ky hulumtim nuk vërteton se kanabisi shkakton drejtpërdrejt këto ndryshime ose shkakton probleme shëndetësore.

– Ky hulumtim dha njohuri të reja në lidhjen midis përdorimit të marijuanës dhe faktorëve epigjenetikë – tha epidemiologu Drew Nanini nga Universiteti Northwestern.

– Nevojiten studime të mëtejshme për të përcaktuar nëse këto lidhje janë vërejtur vazhdimisht në popullata të ndryshme. Për më tepër, hulumtimi që shqyrton efektin e marihuanës në rezultatet shëndetësore të lidhura me moshën mund të sigurojë një pasqyrë shtesë për efektin afatgjatë të marihuanës në shëndet, shton Nanini.

Hulumtimi është publikuar në Molecular Psychiatry.

LEXO EDHE:

Back to top button