Përdorimi i produkteve të avullit të nikotinës ka qenë i lidhur me probleme të shëndetit mendor

Përdorimi i produkteve të avullit të nikotinës ka qenë i lidhur me probleme të shëndetit mendor

Përdorimi i produkteve të avullit të nikotinës (avullimi) mund të mos jetë një opsion aq i pashëndetshëm sa pirja e cigareve të rregullta, por studimet e reja tregojnë se mund të jetë e dëmshme për shëndetin mendor dhe modelet e gjumit.

Të rinjtë e moshës 18 deri në 25 vjeç që përdorin produkte të avullit të nikotinës kanë dukshëm më shumë gjasa të përjetojnë probleme të shëndetit mendor sesa moshatarët e tyre që nuk përdorin, kanë gjetur studiuesit nga Universiteti Angli i Surrey. Këtu përfshihen depresioni, ankthi, mendimet negative, problemet me gjumin, por edhe problemet emocionale si vetmia.

Ky studim i ri anketoi më shumë se 300 studentë të kolegjit, rreth 15 për qind e të cilëve përdornin produkte të avullit të nikotinës dhe 85 për qind të tjerë që nuk përdornin, duke përdorur pyetësorë që lidhen me vëmendjen dhe rregullimin emocional, ankthin dhe depresionin, cilësinë e gjumit, vetminë dhe, natyrisht, përdorimi i cigareve.

Nivele më të ulëta të vigjilencës, cilësi më e dobët e gjumit dhe nivele të rritura të të menduarit negativ u gjetën në 49 studentë të kolegjit që përdornin avullin e nikotinës. Ata prireshin të ishin më të vetmuar, të kishin më pak dhembshuri dhe kishin më shumë gjasa të ishin “bufat e natës” sesa subjektet e tjera që nuk përdornin cigare. Për më tepër, grupi tregoi nivele dukshëm më të larta të konsumit të alkoolit dhe 95.9 përqind e përdoruesve kishin nivele klinike të simptomave të ankthit.

– Në këtë studim, ne gjetëm një lidhje shqetësuese midis përdorimit të produkteve të avullit të nikotinës dhe simptomave të ankthit, dhe mund të bëhet një cikël vicioz i përdorimit të produkteve të avullit të nikotinës për të lehtësuar ankthin, por më pas përdoruesi nuk mund të flejë, gjë që do ta bëjë atë. ndiheni më keq – thekson Dr. Simon Evans, pedagog i neurologjisë në Surrey dhe bashkëautor i studimit.

LEXO EDHE:

Back to top button