Perseverance regjistroi një eklips të Diellit në Mars

Roveri Perseverance i NASA-s kapi imazhin me cilësi më të lartë të një eklipsi diellor në Mars.

Në fillim të këtij muaji, një rover i NASA-s vuri re një nga hënat në Mars, Phobos, duke kaluar midis Planetit të Kuq dhe Diellit. Eklipsi zgjati 40 sekonda dhe u regjistrua nga një kamerë Mastcam-Z e montuar në rover.

Është një eklips i pjesshëm për shkak të madhësisë së Hënës. Phobos është hëna më e madhe marsiane, por është ende shumë e vogël, kështu që nuk mund të ketë kurrë një eklips të plotë diellor në Planetin e Kuq. Një pjesë e Diellit do të “shikojë” gjithmonë pas hijeve të hënave në Mars.

YouTube video

Ky nuk është eklipsi i parë diellor i vërejtur në Mars, pasi roverët e tjerë kanë vëzhguar eklipse, si Curiosity në 2012, por është ende i cilësisë më të lartë ndonjëherë. Mastcam-Z është dukshëm më i avancuar se kamerat e mëparshme rover. Bëhet fjalë për një aparat fotografik me ngjyra me aftësi zmadhimi, i cili ka edhe filtër diellor. Ky filtër funksionon si syze dielli dhe zvogëlon intensitetin e dritës.

YouTube video

Përveç pamjes së bukur, imazhi i eklipsit do t’i ndihmojë shkencëtarët të studiojnë Phobos dhe marrëdhënien e tij me Marsin. Këto dy trupa gravitojnë drejt njëri-tjetrit. Fobos tërheq koren dhe brendësinë e Marsit, ndërsa graviteti i Planetit të Kuq tërheq Hënën duke ndryshuar orbitën e saj.

Phobos ka një jetëgjatësi mjaft të kufizuar sepse tërheq Marsin pothuajse dy metra çdo 100 vjet. Shkencëtarët besojnë se Marsi do ta shkatërrojë atë në dhjetëra miliona vitet e ardhshme.

LEXO EDHE:

Back to top button