Pesë ushqime pranverore që rrisin imunitetin dhe përmirësojnë tretjen

Pesë ushqime pranverore që rrisin imunitetin dhe përmirësojnë tretjen

Pranvera sjell një bollëk ushqimesh të freskëta dhe të shëndetshme që përveçse freskojnë menunë, janë edhe burim i shumë lëndëve ushqyese të dobishme.

Ushqimet e stinës në pranverë janë të pasura me vitamina, fibra dhe antioksidantë, të cilët mbështesin shëndetin, përmirësojnë tretjen dhe forcojnë imunitetin.

Nëse dëshironi të pasuroni menunë tuaj me përbërës të rinj dhe të shëndetshëm, provoni disa nga këto opsione më poshtë.

Asparagus

Asparagu është një klasik i vërtetë pranveror, i pasur me vitaminë K, acid folik dhe vitaminë C. Këto lëndë ushqyese mbështesin shëndetin e kockave, përmirësojnë tretjen dhe forcojnë imunitetin. Asparagu gjithashtu përmban antioksidantë që reduktojnë inflamacionin dhe mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve kronike si diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Mund të përgatitet në mënyra të ndryshme: të piqet në furrë, të zihet në avull ose të shtohet në sallata dhe supa. Është ideale për ta ngrënë të freskët, në pranverë, kur është në sezon. Rekomandohet të hani një deri në dy grushte asparagus të freskët disa herë në javë.

Rrepka

Rrepkat janë jashtëzakonisht të pasura me vitaminë C, kalium dhe fibra, të cilat përmirësojnë shëndetin e tretjes dhe forcojnë imunitetin.

Ato kanë veti anti-inflamatore që ndihmojnë në reduktimin e fryrjes, gazrave dhe përmirësimin e qarkullimit. Për më tepër, rrepkat përmbajnë antioksidantë që reduktojnë stresin oksidativ në trup.

Edhe pse më së shpeshti hahen të gjalla në sallata, mund t’i përdorni edhe si garniturë për gatimet, t’i shtoni në sanduiçe ose t’i përgatisni në salca kremoze. Ju gjithashtu mund të përdorni rrepka për të bërë lëngje dhe smoothie.

Karota të reja

Karotat e reja janë të pasura me vitaminë A, e cila është thelbësore për shëndetin e syve dhe lëkurës, dhe vitaminë K, e cila kontribuon në shëndetin e kockave. Ato përmbajnë shumë fibra, të cilat ndihmojnë në ruajtjen e tretjes së shëndetshme dhe rregullimin e peshës. Për më tepër, karotat janë të pasura me antioksidantë që ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit dhe forcimin e sistemit imunitar.

Këtë perime të shijshme me rrënjë mund ta hani të freskët në sallata, ta piqni në furrë me pak vaj ulliri ose ta shtoni në supa dhe zierje. Rekomandohet të hani karota të freskëta disa herë në javë pasi ato janë të pasura me lëndë ushqyese që mbështesin shëndetin.

Patate të reja

Patatet e reja kanë një përmbajtje më të ulët niseshte se patatet e vjetra, duke i bërë ato më të lehta për t’u tretur dhe më të mira për kontrollin e peshës. Ato janë gjithashtu të pasura me vitaminë C, e cila ndihmon në forcimin e sistemit imunitar, dhe kalium, i cili mbështet shëndetin e zemrës. Patatet e reja përmbajnë gjithashtu antioksidantë që reduktojnë inflamacionin dhe mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve kronike.

Ato janë të shkëlqyera për gatim, pjekje ose pure. Mund t’i shërbeni si pjatë anësore me mish, perime ose t’i shtoni në sallata. Ato janë perfekte për ushqime të lehta pranverore.

Luleshtrydhet

Luleshtrydhet janë një frut i vërtetë pranveror i pasur me vitaminë C, antioksidantë dhe fibra. Vitamina C është thelbësore për rritjen e imunitetit, ndërsa antioksidantët ndihmojnë në uljen e stresit oksidativ.

Luleshtrydhet ndihmojnë në uljen e inflamacionit dhe mbështesin shëndetin e zemrës. Përveç kësaj, luleshtrydhet janë të ulëta në kalori dhe të shkëlqyera për të mbajtur një peshë të shëndetshme trupore.

Mund t’i hani të freskëta, në sallata frutash, smoothie ose t’i përdorni për të përgatitur ëmbëlsira. Ato shkojnë në mënyrë perfekte edhe me tërshërë ose me bukë të thekur me drithëra integrale me pak kos.

LEXO EDHE:

Back to top button