Piramidat egjiptiane vazhdojnë të tronditin shkencëtarët

Piramidat egjiptiane vazhdojnë të tronditin shkencëtarët

Pavarësisht viteve të hulumtimit në thesaret arkeologjike të Egjiptit, studiuesit kanë vazhduar të zbulojnë sekrete dhe mistere të reja nga vendet antike, sipas një deklarate të lëshuar nga Universiteti Julius Maximilians i Würzburgut.

Studiuesit nga Egjipti dhe Gjermania zbuluan dhoma të reja në piramidën e Sahures (që do të thotë “Ai që është afër Re”, i njohur gjithashtu në greqisht si Sephris, Σεφρής).

Përpjekjet, të udhëhequra nga egjiptologu egjiptologo-gjerman Dr. Mohammed Ismail Khaled, ndihmoni për të hedhur dritë mbi arkitekturën e piramidës së mbretit të dytë të Dinastisë së Pestë (2400 pes) dhe mbretit të parë që u varros në Abusir.

Gërmimet filluan në vitin 2019, kur studiuesit filluan të punojnë për të stabilizuar nënstrukturën në mënyrë që eksplorimi të mund të fillonte me siguri. Për herë të parë, ekipi arriti të siguronte dhomat e varrimit të mbretit Abusir.

Çfarë fshihet pas tunelit misterioz?

Ekipi zbuloi dimensionet origjinale të dhomës dhe konturin e hollit, i cili ishte dëmtuar rëndë. Falë këtij zbulimi, studiuesit arritën të zbulojnë mure të reja që fshihnin të vjetrat e shembur. Muri lindor i hajatit është shumë i dëmtuar dhe ende shihet vetëm këndi verilindor dhe rreth 30 centimetra nga muri lindor.

Kalimi i ulët i zbuluar fillimisht në 1836 nga John Perring është gërmuar. Kur ekipi hasi në tunelin që po shembej, ai u mbush plotësisht me mbeturina dhe ekipi nuk mund të kalonte nëpër të. Ekipi ishte në gjendje të provonte teorinë e Perring se kalimi të çonte në magazinë. Deri më tani janë zbuluar tetë depo.

Duke përdorur teknologjinë më të fundit, duke përfshirë skanimin me lazer 3D me skanerin portativ LiDAR të GeoSLAM ZEB Horizon, studiuesit bashkëpunuan me ekipin 3D Geoscan për të kryer studime të hollësishme të brendësisë së piramidës. Përdorimi i kësaj teknologjie i lejoi ekipit të ndërtonte një hartë gjithëpërfshirëse të zonave të gjera të jashtme dhe korridoreve dhe dhomave të ngushta brenda, raporton Jerusalem Post.

LEXO EDHE:

Back to top button