Piramidat prej guri u ndërtuan në zemër të Meksikës 3000 vjet më parë: Tani shkencëtarët e dinë pse

Falë gërmimeve të fundit arkeologjike, studiuesit kanë zbuluar se piramidat prej guri janë përdorur nga njerëzit indigjenë për qëllime ceremoniale

Më shumë se 3000 vjet më parë, një sërë piramidash guri u ndërtuan në zemër të Meksikës. Tani, falë gërmimeve të fundit arkeologjike, studiuesit kanë zbuluar se njerëzit indigjenë i përdornin ato për qëllime ceremoniale.

Piramidat, prej të cilave janë mbi dhjetë, ndodhen në një vend të madh arkeologjik në Puebla, një shtet në Meksikën qendrore. Gjatë dekadave të fundit, arkeologët kanë gërmuar tre prej tyre, të cilat përbëjnë “Sheshin e Madh”, tha në një deklaratë Instituti Kombëtar i Antropologjisë dhe Historisë (INAH).

Gërmimet konfirmojnë hipotezën se vendi është përdorur nga njerëzit indigjenë të Sierra Norte për vëzhgime ceremoniale astronomike.

Ceremonitë, të cilat u zhvilluan diku midis viteve 600 dhe 200 pes, përfshinin vëzhgimin e yjeve për të gjurmuar ciklin bujqësor.

Piramidat sot janë dëmtuar shumë nga moti, kopetë dhe guroret për ndërtimin e shtëpive përreth. Megjithatë, janë gjetur objekte dhe zbulime të shumta që kanë konfirmuar ekzistencën e vëzhgimeve të lashta astronomike.

Ndër sendet e zbuluara ishin qeramikë e djegur dhe copa obsidiani, të cilat banorët e hershëm të Meksikës i përdornin si dhurata, thanë zyrtarët.

Përveç kësaj, u zbulua se piramida kryesore ishte e vendosur mirë për të parë yllin Canopus, një nga më të ndriturit në qiellin e natës – gjatë muajit shkurt.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se banorët e lashtë të Meksikës qendrore mbanin kalendarë të saktë bujqësor duke përdorur vëzhgime “të sakta” astronomike.

Pasi përdorën piramidat për ceremoni astronomike, banorët e Sierra Norte u larguan në mënyrë misterioze nga ky vend dhe migruan në Teotihuacan dhe pjesë të tjera të Meksikës.

Megjithatë, ata më vonë u kthyen për t’i bërë nderimet e tyre paraardhësve të tyre, thanë zyrtarët. Hulumtime të mëtejshme do të kryhen në vend, i cili do të mbetet i mbyllur për publikun.

LEXO EDHE:

Back to top button