Portugali, zbulohen qindra bletë të mumifikuara

Portugali, zbulohen qindra bletë të mumifikuara

Në vitin 2019, në brigjet e Atlantikut të Portugalisë, midis dy plazheve të Sao Torpes dhe Cape Sao Vicente, një ekip paleontologësh hasën në një zbulim të jashtëzakonshëm, i cili pas katër vitesh studimi u përshkrua në detaje në një studim. Është një gjë e rrallë që qindra bletë të vogla të fosilizuara janë ende të mbyllura në fshikëzën e tyre. Një gjendje unike që ka lejuar që trupat e tyre të ruhen në mënyrë të përsosur, deri në atë pikë sa analiza ka bërë të mundur jo vetëm identifikimin e specieve, por edhe gjinisë, madje edhe llojin e polenit që kishte mbetur në fshikëz nga nëna si ushqim për rritjen e tyre. Bletët mund të kishin ngordhur për shkak të një rënie të papritur të temperaturave, ose ato mund të ishin pushtuar nga një valë përmbytjeje që i varrosi nën një masë uji dhe sedimentet.

LEXO EDHE:

Back to top button