Pothuajse gjysma e specieve migratore në botë janë në rënie

Pothuajse gjysma e specieve migratore në botë janë në rënie

Pothuajse gjysma e specieve migratore në botë janë në rënie, sipas një raporti të ri të Kombeve të Bashkuara.

Shumë zogj këngëtarë, breshka deti, balena, peshkaqenë dhe kafshë të tjera migruese lëvizin në mjedise të ndryshme ndërsa stinët ndryshojnë dhe kërcënohen nga humbja e habitatit, gjuetia dhe peshkimi i paligjshëm, ndotja dhe ndryshimet klimatike.

Rreth 44 për qind e specieve migratore në botë po përjetojnë rënie të popullsisë, thuhet në raport. Më shumë se një e pesta e gati 1200 specieve të monitoruara nga OKB-ja kërcënohen me zhdukje.

– Këto janë specie që lëvizin nëpër botë. Ata lëvizin për të ushqyer dhe riprodhuar, dhe gjithashtu kanë nevojë për vende për të ndaluar gjatë rrugës – thotë Kelly Malsch, autorja kryesore e raportit të publikuar në konferencën e OKB-së për kafshët e egra në Samarkand, Uzbekistan.

Humbja e habitatit ose kërcënime të tjera në çdo moment të udhëtimit të tyre mund të çojnë në rënie të popullsisë.

– Migrimi është i nevojshëm për disa specie. Nëse migrimi ndalet, speciet do të zhduken – theksoi Stuart Pym, një ekolog nga Universiteti Duke.

Raporti bazohet në të dhënat ekzistuese, duke përfshirë informacionin nga Lista e Kuqe e Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës, e cila monitoron nëse një specie është e kërcënuar. Pjesëmarrësit në takimin e OKB-së planifikojnë të vlerësojnë propozimet për masat e mbrojtjes dhe gjithashtu do të shqyrtojnë nëse do të ngrenë zyrtarisht shqetësime për disa specie të reja.

– Një vend i vetëm nuk mund të shpëtojë asnjë nga këto specie – beson Susan Lieberman, nënkryetare për politikën ndërkombëtare në Shoqatën jofitimprurëse për Mbrojtjen e Botës së Egër.

Në vitin 2022, qeveritë u zotuan të mbrojnë 30 për qind të burimeve tokësore dhe ujore të planetit në Konferencën e OKB-së mbi Diversitetin Biologjik në Montreal, Kanada.

LEXO EDHE:

Back to top button