Prende, perëndesha e dashurisë në folklorin shqiptar dhe mitologjinë ilire

Prende, perëndesha e dashurisë në folklorin shqiptar dhe mitologjinë ilire

Prende ishte perëndeshë e dashurisë në folklorin shqiptar dhe në mitologjinë ilire. Ajo është gruaja e Perendit dhe në legjendat shqiptare quhet Zonja e Bukurisë (“mbretëresha e bukurisë”), ndërsa dita e saj e shenjtë ishte e premtja.

Kur Shqipëria u kristianizua në mesjetën e hershme, Prende u identifikua nga Kisha Katolike si Shën Ana, nëna e Virgjëreshës Mari (Shën Premte ose Prende) e njohur në dialektin gegë si Prenne. Siç është e zakonshme në shumë kultura, edhe këtu e Premtja është dita e shenjtë për perëndeshën e dashurisë. Emri përdoret sot për të premten (e premte).

LEXO EDHE:

Back to top button