Pse aziatikët përdorin shkopinjtë për të ngrënë?

Pse aziatikët përdorin shkopinjtë për të ngrënë?

Ekzistojnë një sërë faktorësh pse aziatikët përdorin shkopinjtë për të ngrënë dhe historia e tyre daton me mijëra vjet në Kinë, ndoshta rreth 5,000 vjet më parë. Këta shkopinj, asokohe besohet të jenë përdorur vetëm për gatim.

Një faktor që kontribuoi në këtë ndryshim ishte rritja e madhe e popullsisë në të gjithë vendin.

Rrjedhimisht, burimet, veçanërisht për gatimin, u bënë tepër të pakta.

Si rezultat, njerëzit filluan ta prisnin ushqimin e tyre në copa të vogla në mënyrë që të gatuhej më shpejt, shkruan TodayIFoundOut.

Popullariteti i përdorimit të shkopinjve në Kinë mund t’i atribuohet gjithashtu kohës së filozofit Konfuci, i cili ishte kundër dhunës dhe nuk i pëlqente që objektet me majë të ishin të pranishme kur hante.

Mospërfillja e tij për thikën e shtyu atë të kërkonte sende alternative që do ta bënin këtë punë dhe shkopinjtë, me majat e tyre “të prera”, rezultuan të ishin shumë më tërheqës për natyrën e tij të butë.

“Njeriu i nderuar dhe i drejtë qëndron larg nga thertorja dhe kuzhina. Dhe ai nuk lejon thika në tryezën e tij”, citohet të ketë thënë ai.

Deri në periudhën e vitit 500 pas lindjes së Krishtit, shkopinjtë jo vetëm që përdoreshin gjerësisht në Kinë, por ishin gjithashtu një element kryesor në familjet në të gjithë Japoninë, Korenë dhe Vietnamin.

Miti për shkopinjtë – çfarë thuhet?

Gjatë dinastisë kineze, njerëzit e shquar shpesh përdornin shkopinj argjendi për të ngrënë pasi ishte një keqkuptim i gabuar që shkopinj argjendi do të shndërroheshin në ngjyrë të zezë menjëherë nëse preknin helmin.

Por, kjo nuk ishte e vërtetë, megjithëse argjendi mund të ndryshojë ngjyrën nëse bie në kontakt me ushqime që çlirojnë sulfur hidrogjeni si hudhra, qepa ose vezët e kalbura.

Ekzistojnë mite të tjera ose “gojëdhëna” rreth shkopinjve, si për shembull nëse dikush i mbante “afër majës” atëherë ai person do të priste gjatë përpara se gjente një partner martese.

Cili është avantazhi i përdorimit të shkopinjve?

Shkopinjtë ofrojnë disa përfitime ndaj veglave të tjera për ngrënie.

Ato konsiderohen se promovojnë zakonet më të shëndetshme të të ngrënit duke lehtësuar ngrënien më të ngadaltë dhe duke promovuar kafshime më të vogla, të cilat mund të ndihmojnë tretjen dhe menaxhimin e peshës.

Për më tepër, përdorimi i shkopinjve mund të përmirësojë përvojën shqisore të të ngrënit, duke i lejuar njerëzit të shijojnë më shumë strukturën, temperaturën dhe përbërjen e ushqimit të tyre.

LEXO EDHE:

Back to top button