Pse burrat ulen në gjunjë kur propozojnë?


Shumë prej jush i imagjinojnë propozimet si nëpër përralla: Ju shikoni dashurinë e jetës teksa ulet në gjunjë dhe nxjerr një kuti me unazën që shkëlqen dhe thotë fjalinë magjike që bën t’ju rrjedhin lotët si ujëvarë. Por a e keni menduar ndonjëherë se çfarë kuptimi ka ulja në gjunjë?

Megjithëse tashmë ulja në gjunjë është kthyer në një traditë për t’i propozuar vajzës së ëndrrave (ose djalit, se varet kush propozon), jemi mëse të sigurt që shumica prej jush s’e ka menduar ndonjëherë se çfarë kuptimi ka një veprim i tillë përveç të qenit në lartësinë e duhur për t’ju arritur dorën. Apo jo? Jo.

Website “Engagement Ring Bible” zbuloi se nga lindi tradita dhe shpjegon se “daton në ditët e kalorësisë dhe martesave me mblesëri (d.m.th. mesjeta dhe më gjerë)”. Këtu gjendet edhe arsyeja pse burrat ulen në gjunjë kur propozojnë: “Kalorësit duhet të uleshin mbi një gju përpara dikujt me grada më të larta, si një shfaqje respekti, bindjeje dhe besnikërie. Pra, kur një zotëri i propozonte zonjushës, duke u zotuar për besnikëri dhe duke shpallur dashurinë për të, të uleshe në një gju ishte gjëja më natyrale për t’u bërë.” Kjo quhet marrëveshja e bindjes në fjalorin kalorsiak. E kështu, ulja në gjunjë u kthye në traditë dhe sot propozimet tipike kanë patjetër dikë që ulet në gjunjë.

 

Burimi: Cosmopolitan

LEXO EDHE:

Back to top button