Pse duhet të ndalojmë së pyeturi fëmijët – “Çfarë doni të bëheni kur të rriteni?”

Komunikimi me fëmijët është i rëndësishëm sepse ndihmon për të krijuar lidhje të forta dhe për të kuptuar ndjenjat e tyre

Megjithatë, ndonjëherë disa fraza ose pyetje mund t’i ngatërrojnë fëmijët, t’i bëjnë ata të pakëndshëm dhe potencialisht të kenë një efekt negativ në vetëvlerësimin e tyre.

Në një postim në Instagram, edukatorja e prindërve Katie Plunkett përshkroi një pyetje të zakonshme që prindërit shpesh u bëjnë fëmijëve të tyre dhe ajo mendon se ata duhet të ndalojnë.

Plunkett veçoi pyetjen: “Çfarë dëshiron të bëhesh kur të rritesh?”

“Problemi është se kjo çështje është mjaft njëdimensionale. Në të vërtetë nuk jep shumë njohuri për interesat apo ambiciet e fëmijës. “Fëmijëve u kërkohet kjo kaq shpesh saqë pa dashje mund t’i shtyjë ata të besojnë se titujt e punës ose ambiciet e karrierës përcaktojnë se kush janë ata,” shpjegoi ajo.

Plunkett argumenton se pyetja nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe, por nëse duam të kuptojmë ambiciet dhe interesat e fëmijëve tanë, kjo pyetje nuk ka gjasa të na ndihmojë ta bëjmë këtë.

Plunkett këshillon pyetje specifike, të hapura dhe krijuese që janë të përshtatshme për fëmijët.

Disa shembuj janë:

Çfarë ju pëlqen të bëni dhe në cilin aktivitet e humbisni ndjenjën e kohës? Nëse do të mund të shpiknit diçka, çfarë do të ishte dhe pse? Për cilat punë do të dëshironit të dini më shumë dhe pse? Fëmijët do t’u përgjigjen më lehtë pyetjeve të tilla”, përfundon edukatorja.

LEXO EDHE:

Back to top button