Pse duhet të ndaloni së ngrëni pas orës 17:00?

Mjekët kanë këshilluar prej kohësh personat që duan të humbin peshë të ndalojnë së ngrëni pas perëndimit të diellit, duke e bërë drekën vaktin më të rëndësishëm të ditës.

Tani studiuesit nga Universiteti i Katalonjës (UOC) dhe Universiteti i Kolumbisë kanë vënë në dukje një përfitim tjetër të rëndësishëm të kësaj këshille për shëndetin metabolik, duke zbuluar se konsumimi i të paktën 45 për qind të kalorive ditore pas orës 17:00 ndërhyn në aftësinë e trupit për të rregulluar nivelet e sheqerit në gjak. gjakun.

Ngrënia e ushqimit më vonë gjatë ditës, veçanërisht në mbrëmje, mund të rrisë në mënyrë dramatike rrezikun e zhvillimit të diabetit. Gjetjet e reja mund të ofrojnë mbështetje shkencore për agjërimin me ndërprerje, që përfshin shmangien e një darke vonë.

Rreth 10 për qind e amerikanëve ndjekin agjërimin me ndërprerje si dietë. Është e zakonshme të kufizohet marrja e ushqimit në gjashtë deri në tetë orë në ditë, për shembull nga ora 11 e mëngjesit deri në 5 pasdite ose deri në orën 7 pasdite. Njerëzit që praktikojnë agjërim me ndërprerje priren të konsumojnë shumicën e kalorive të tyre më herët gjatë ditës.

Një nga autorët e hulumtimit, dr. Diana Diaz Rizzolo deklaroi: “Aftësia e trupit për të metabolizuar glukozën është e kufizuar gjatë natës, sepse sekretimi i insulinës zvogëlohet dhe ndjeshmëria e qelizave tona ndaj këtij hormoni zvogëlohet për shkak të ritmit cirkadian, i cili koordinohet me orën në trurin tonë dhe shoqërohet me perioda. të ditës dhe të natës”.

Rezultatet e hulumtimit, të publikuara në revistën Nutrition and Diabetes, përfshinin 26 persona të moshës 50 deri në 75 vjeç, të cilët ishin mbipeshë ose obezë dhe kishin prediabet ose diabet të tipit 2. Njerëzit u ndanë në dy grupe: ata që hanin vonë hani vonë. Ata hanin të njëjtat lloje ushqimesh dhe të njëjtën sasi kalori, por në kohë të ndryshme të ditës. Gjatë testit të glukozës, ata që hanin pas orës 17:00 kishin nivele më të larta të glukozës, gjë që tregon tolerancë më të ulët ndaj glukozës.

Nga ana tjetër, agjërimi me ndërprerje është treguar se përmirëson ndjeshëm aftësinë e trupit për të përdorur në mënyrë efikase glukozën nga ushqimi dhe insulinën për të menaxhuar nivelet e sheqerit në gjak, pjesërisht sepse i shtyn njerëzit të përfundojnë një vakt relativisht herët, rreth orës 17:00.

Duke kufizuar kornizën kohore për të ngrënë dhe duke zgjatur kohën pa ushqim, trupi mund të përpunojë glukozën në mënyrë më efikase. Studiuesit shtuan se ushqimet që hahen zakonisht vonë natën janë më të larta në kalori dhe shpesh të përpunuara, “gjë që mund të shpjegojë pse ngrënia vonë rrit masën e trupit dhe indin dhjamor”.

Dr. Diaz Rizzolo deklaroi: “Deri tani, vendimet personale dietike janë bazuar në dy pyetje kryesore: sa hamë dhe çfarë ushqimesh zgjedhim”.

Me këtë studim, një faktor i ri në shëndetin kardiometabolik po fillon të bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm: kur hamë. Njerëzit që hanë ushqime të padëshiruara vonë kanë një metabolizëm më të ngadaltë të kalorive. Trupat e tyre tregojnë gjithashtu shenja që nxisin ruajtjen e yndyrës dhe zvogëlojnë ndarjen e yndyrës, gjë që mund të çojë në rritjen e rritjes së yndyrës, sipas studimit të Harvardit.

Në javët para studimit të Harvardit, 16 gra obeze ose mbipeshë ndoqën orare fikse të gjumit dhe të ngrënies. Secili pjesëmarrës përjetoi një vakt të hershëm dhe një vakt të vonë, gjë që i lejoi studiuesit të studionin efektet e kohës së vaktit tek të njëjtët individë. Rezultatet treguan se ngrënia e vonë ul leptinën, një hormon që sinjalizon ngopje dhe ndikon në hormonet që rregullojnë oreksin, duke i bërë pjesëmarrësit më të uritur me kalimin e kohës.

Këto ndryshime mund të ndikojnë potencialisht në rrezikun e zhvillimit të obezitetit, i cili është një faktor kryesor rreziku për diabetin e tipit dy.

LEXO EDHE:

Back to top button