Pse nuk duhet të pini ujë pas ushqimeve pikante

Pse nuk duhet të pini ujë pas ushqimeve pikante

Kush nuk i pëlqen ushqimet pikante? Të gjithë themi se durojmë kur i shijojmë, por na ndodh që në një momen të digjemi dhe të na duket sikur po marrim flakë.

Lëvizja e parë, pothuajse automatike, kur ha diçka të nxehtë është të pish ujë. Megjithatë, sipas shkencëtarëve amerikanë, është më e keqja që mund të bësh. Pse?

Ne ju paraqesim rezultatet e hulumtimit të tyre.

Shikoni albumin e mëposhtëm për të kuptuar pse nuk duhet të pini ujë pas nxehtësisë:

Thjesht sepse diçka e tillë funksionon në drejtim të kundërt. Ekspertët nga Shoqata Kimike Amerikane shpjegojnë se kombinimi i molekulave të ujit me substancën përgjegjëse për shijen pikante të disa ushqimeve, si specat djegës, është si të derdhësh ujë në një zjarr që ka marrë flakë: do të shkaktojë një “shpërthim”.

Kjo substancë është kapsaicina, një substancë pa ngjyrë dhe erë, e cila është e pranishme në përqendrime më të larta brenda specit ku janë ngjitur farat e tij.

Kur kapsaicina bie në kontakt me mukozën e gojës shkakton një ndjesi të fortë djegieje sepse lidhet me receptorët e dhimbjes në gjuhë. Këta receptorë quhen TRPV1 dhe roli i tyre është të zbulojnë substanca të nxehta, si uji i vluar, si dhe ushqimet acidike që mund të dëmtojnë indet e gojës.

Kur kapsaicina kombinohet me to, receptorët i dërgojnë një mesazh trurit për ta informuar se diçka e dëmshme është konsumuar dhe aktivizon mekanizma si ndjenja e etjes për të na detyruar të pimë diçka për të nxjerrë lëndën e dëmshme nga trupi.

Sa më e lartë të jetë përmbajtja e kapsaicinës në një ushqim, aq më shumë lidhet me receptorët TRPV1 dhe aq më intensive prodhohet ndjesia e djegies. Shkalla e nxehtësisë që ndjejmë nga ngrënia matet me të ashtuquajturën shkallë Scoville. “Speci fantazmë”, për shembull, speci më djegës në botë nga India Verilindore, është 400 herë më i nxehtë se tabasko dhe ka një rezultat prej 1000 në shkallën Scoville.

LEXO EDHE:

Back to top button