Pse nuk kemi gjetur ende jetë inteligjente në hapësirë?

Pse nuk kemi gjetur ende jetë inteligjente në hapësirë?

Në kërkim të qytetërimeve jashtëtokësore, profesor Elio Quiroga nga Spanja paraqet faktorët që ndikojnë në aftësinë e qytetërimeve jashtëtokësore për të eksploruar hapësirën.

Ndërsa ekzistenca e inteligjencës jashtëtokësore mbetet e pasigurt, Ekuacioni Drake është një mjet që përdoret për të vlerësuar praninë e qytetërimeve aktive dhe komunikuese jashtëtokësore.

Quiroga shpjegon se shpejtësia e nevojshme për të lënë orbitën e një planeti, e cila ndryshon me masën e planetit, luan një rol kyç. Për shembull, në Tokë kjo shpejtësi është 11.2 kilometra në sekondë, ndërsa superplanetët, me masë më të madhe, paraqesin sfida të ndryshme për udhëtimin në hapësirë. Quiroga prezanton faktorin e arratisjes nga ekzoplaneti dhe shpejtësinë e ikjes nga ekzoplaneti për të analizuar shpejtësitë e njohura të nevojshme për të ikur nga orbita e një ekzoplaneti, duke theksuar se një faktor ikje mbi 2.2 mund ta bëjë udhëtimin në hapësirë ​​fizikisht të pamundur.

Vlerat e faktorit të arratisjes më të mëdha se 2.2 do ta bënin të pamundur udhëtimin në hapësirë ​​për banorët e ekzoplaneteve. Planete të tillë mund të presin specie inteligjente që nuk mund të nisin ose kryejnë udhëtime në hapësirë ​​për shkak të kufizimeve të tmerrshme fizike.

Për më tepër, Quiroga prezanton konceptin e botëve Fishbowl, ku ikja konsiderohet fizikisht e pamundur, duke ngritur pyetje intriguese për jetën e specieve inteligjente në planetë të tillë.

Profesori shqyrton rrethana të ndryshme që do të kapnin qytetërimet jashtëtokësore në botët e tyre shtëpiake. Mbulimi i vazhdueshëm, sistemet binare të yjeve me dritë të vazhdueshme të ditës dhe botët oqeanike me dukshmëri të kufizuar për shkak të kores së akullit sipërfaqësor paraqesin sfida.

LEXO EDHE:

Back to top button